Superzombies? Nej tack!

FILMEN

2008 års version av "Day of the Dead" är tyvärr allt annat än en remake. Min förhoppning var att man skulle ha gjort en modern version av George A. Romeros klassiker som man gjorde med "Dawn of the Dead" men ack så besviken jag blev.

"Day of the Dead" är visserligen en hyfsad zombiefilm men den kommer ändå inte i närheten av originalet. Och dessutom har den så många faktafel när det gäller zombiesarna.

Dels så är zombiesarna här smarta och inte allt så tröga som de är i originalfilmen. Här kan de till och med tänka och planera saker vilket är helt fel. En äkta zombie ska ju bara ha som mål att äta upp hjärnan på alla människor han ser och inget annat. Här planerar de till och med en fälla åt de överlevande.

Dels så är zombiesarna här en blandning av levande döda och cirkusartister. Här klänger de nämligen i taket som spindlar, de springer på väggarna och de rör sig otroligt snabbt. Alla som sett Romeros originalfilmer vet ju att allt detta är fel. Zombies är ju otroligt sega och slöa. Och de kan definitivt inte klättra på väggarna och i taket.

Däremot tror jag att om man givit "Day of the Dead" en annan titel som inte anspelade på Romeros originalfilmer kunnat få till en riktigt underhållande film. För säga vad man vill men den är rätt intensiv och det händer mer än en gång att man hoppar till.

Huvudrollen spelas av Mena Suvari och hon är faktiskt rätt OK även om det är svårt att se henne som en soldat ibland. Manuset fuskar som sagt i och med att det låter zombiesarna bli något av supermänniskor men får för övrigt godkänt. Detta är ett klassiskt exempel på när det är ett misstag att ta en inarbetad titel och sen göra något totalt annorlunda än originalet.


EXTRAMATERIALET

Den svenska utgåvan innehåller även Romeros originalfilm och personligen tycker jag att ni ska se den istället för remaken. Med andra ord är bonusmaterialet på denna utgåva vida bättre än själva filmen, vilket inte hör till vanligheterna.

ALTERNATIV UTGÅVA (REGION 1)

Extramaterialet består av kommentarspår samt en trailer och ett alternativt slut. Personligen hade jag hellre sett en bakom kulisserna-film där man fått sett lite om hur de gjorde specialeffekterna i filmen.


TRE SAKER

1. Utan att skämmas har man inkluderat en kille som är vegetarian innan han blir zombie och därför inte vill äta de andra när han väl blir en zombie. Snälla, vad är detta för skit?

2. Slutet är en stor besvikelse för alla som kan sina zombiefilmer!

3. Förvandlingen från människa till zombie går otroligt snabbt. Inte alls som i andra filmer.


HANS-ÅKE LILJA (2009-05-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2009
Bolag: Noble Entertainment
Tema: Zombies
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk 16:9 Widescreen
Extramaterial:
Day of the dead (1985)
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: First Looks Studios
Ljud: 5.1 Dolby Digital
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Commentary provided by Jeffrey Reddick, Steve Miner and cast members, An 'internet only' trailer and Alternate ending
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA