De döda går igen… 22 år senare

FILMEN

"Night of the Living Dead" kom först i svart vitt 1968. 1990 bestämde man sig för att göra en nyinspelning av den, nu i färg naturligtvis.

I inledningstexten kan man läsa att manuset till denna nyversion är skrivet av George Romero och att det är baserat på hans originalmanus. Det är alltså inte så att man rakt av bara använt samma manus utan man har även omarbetat det lite.

För den som sett originalet blir det ganska snart klart att man ändrat lite och hittat på nya sätt att berätta samma historia igen. De flesta av ändringarna är små och påverkar inte handlingen i stort men gör ändå att filmen känns fräsch och lite ny istället för en rak kopia.

Den största förändringen har man gjort på slutet och utan att avslöja för mycket kan jag ju säga att detta slut inte är riktigt lika dystert som det tidigare.

Har man inte sett "Night of the Living Dead" tidigare kan man lättast sammanfatta handlingen såhär. En grupp människor tar sin tillflykt till ett ödsligt hus efter att de döda vakna upp igen och gett sig på de levande. Utan möjlighet att fly sitter de sedan och ser på hur fler och fler zombies samlas utanför huset.

I ett desperat försök att hålla zombiesarna ute spikar de igen dörrar och fönster inifrån med allt de kan komma över. Frågan är bara om det kommer att hålla den växande mängden av zombies borta? Naturligtvis gör det inte det utan sakta men säkert börjar de ta sig in i huset till de levandes förskräckelse…

Har man inte sett någon version av "Night of the Living Dead" föreslår jag att man håller sig till originalet istället för den nyare versionen. Inte för att den är så fruktansvärt dålig utan snarare för att originalet är så mycket bättre. Sen kanske skådespeleriet i den nya versionen kunde vara bättre…


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av kommentarer från regissören Tom Savini, en trailer, filmografier samt en "Making of"-dokumentär som faktiskt är väldigt bra.

Dels får vi se lite om hur Tom Savini resonerade när han gjorde remaken och vilka delar han ville behålla och vilka han ville ändra/uppdatera lite. Vi får även se en hel del jämförelser mellan remaken och originalet, kul!


TRE SAKER

1. Tyvärr är DVD-omslaget till filmen rysligt fult. Känns verkligen som om det handlar om en B-film när man ser det vilket är synd.

2. I en scen hänger några zombies upphängda i ett träd medan de levande står nedanför och kastar sten på dem. Denna scen var från början tänkt att vara med i originalfilmen men på grund av dess liknelse med rasistiska dåd ströks den.

3. Tyvärr finns inte filmen utgiven i Sverige så vill ni se den blir det till att inhandla den engelska utgåvan.


HANS-ÅKE LILJA (2005-04-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2 - inte svensk
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2005
Bolag: Columbia
Tema: Zombies
Ljud: Dolby Surround
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Making of, Kommentarer av regissören, Trailer och Filmografier
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA