Starkaste säsongen hittills

FILMEN

Femte säsongen av "CSI: Miami" är en av de mest händelserika i seriens historia. Alla karaktärerna är tillbaka och Miami är precis lika fullt av brottslingar som tidigare. Säsongen tar vid direkt där förra säsongen slutar och Eric och Horatio åker till Rio för att hämnas på Antonio Riaz, mannen som ligger bakom mordet på Horatios fru och Erics syster Marisol. Det som gör denna historia lite speciell är att den annars så strikte Horatio här faktiskt är ute efter hämnd snarare än rättvisa.

Vidare under säsongen får vi se hur Bona Vistas före detta man kommer tillbaka för att återigen trakassera henne. Han går till och med så långt att han tar jobb som städare av brottsplatser för att kunna komma henne nära. Han får dock vad han förtjänar i slutänden.

Horatio, som här faktiskt är bättre än han någonsin varit tidigare (David Caruso står visserligen fortfarande med ryggen mot de han talar med, men man kan inte få allt), tar sig an en högt uppsatt man i Miami och vi får följa deras drabbningar under några avsnitt.

Vidare lyckas Wolf både få sparken och återanställas och Eric kära ner sig i Calleigh men säsongens stora händelse är ändå när Eric skjuts i huvudet av en gärningsman. Kommer han att överleva eller är hans tid i serien slut? Jag ska inte förstöra spänningen för er genom att berätta det men själv satt jag som på nålar under några avsnitt innan man fick reda på hur det gick för honom.

Vidare har man i femte säsongen av serien också ökat på bildeffekterna i form av splitscreens där man ser samma sak från olika vinkar eller två parallella händelser samtidigt. Dessutom använder man sig av en hel del slowmotionscener. Detta är visserligen effektfullt, men ibland blir det lite för mycket.

För övrigt är allt som det ska och det är kul att se när Horatio direkt vet vad ett latinskt ord betyder eller när gänget lyckas få fram en bild på en förövare via en liten spegelbild eller liknande. Visst, det är inte alltid trovärdigt men det är alltid underhållande. Personligen tycker jag säsong fem är en av de starkaste från "CSI: Miami" och det bådar gott inför framtiden.


EXTRAMATERIALET

Den femte säsongen av "CSI: Miami" är en av de mest fullspäckade säsongerna när det gäller extramaterialet. Vi bjuds på inte mindre än fem dokumentärer med skiftande inriktning.

En handlar om hur den riktiga motsvarigheten till Miami PD verkar. Vi får följa med Jonathan Togo som spelar Ryan Wolfe på ett besök. Och visst är det lite småintressant med detta är ändå den minst intressanta av dokumentärerna.

Då är det mer intressant att se hur man tänker när man klär de olika karaktärerna (det ligger mer bakom än man kan tro) och hur man gör om det filmade materialet från att vara verkligt grått till att bli Miami-färgglatt. Det är en slående skillnad mellan det resultat de får när de spelar in serien och hur det ser ut efter att det bearbetats. Man ökar färgerna, skuggar kanterna på bilden och så vidare. Saker man inte tänker på när man ser serien men som man garanterat skulle sakna om det inte fanns där.

Vidare får vi en dokumentär om hur det var att spela in säsongspremiären i Rio med allt det innebar samt en dokumentär om seriens specialeffekter. Personligen gillar jag den om specialeffekterna bäst. Där får vi se allt från hur de sminkar skådespelarna till hur de får folk att se ut som lik.

Allt detta toppas sedan med kommentarspår till några av avsnitten. Riktigt imponerande extramaterial med andra ord.


TRE SAKER

1. Avsnitt 21, "Just Murdered", är det under säsong fem som gav mig mest huvudbry. Det finns hur många misstänkta som helst. Kul!

2. Annars är det just de avsnitten där Eric skjuts i huvudet som är de mest spännande under säsongen.

3. En annan sak som jag gillar med säsong fem är att många av avsnitten hänger ihop på ett eller annat sätt. Mer sånt tack!


HANS-ÅKE LILJA (2008-11-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (27)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 6
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Kommentarspår samt följande dokumentärer: Rio Grand: CSI goes to Rio, If looks could kill, Turning up the heat, Dressing the part och The real MDPD.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA