Polisarbete över gränserna

FILMEN

De av er som har Kanal 5 kan knappast ha missat "CSI" eller dess två spinoff:er. När dessa skapades lyckades manusförfattarna på ett briljant sätt introducera den nya serien genom den redan etablerade.

I slutet av säsong två introducerade "CSI" systerserien "CSI: Miami" och när det blev tur att introducera version tre av serien, "CSI: NY", ställde naturligtvis "CSI: Miami" upp. "CSI: Miami/CSI: NY: Crossover special" är dock lite annorlunda. När dessa avsnitt (två avsnitt, ett från varje serie) visades hade "CSI: Miami" redan hunnit till säsong fyra och "CSI: NY" till säsong två. Här handlar det alltså inte om någon introduktion.

"CSI: Miami/CSI: NY: Crossover special" är mer ett samarbete. Här har man tagit två avsnitt, "Felony flight" från "CSI: Miami" och "Manhattan Manhunt" från "CSI: NY" och låtit handlingen gå från New York till Miami och tillbaka igen vilket gett Mac och Horatio chansen att samarbeta.

Allt börjar med att ett plan störtar i Miami. Ur det kommer Darius, en hänsynslös massmördare, som förts från New York till Miami för att visa polisen var han grävt ner ett av sina offer. Nu rymmer han istället och tar sig tillbaka till New York där han fortsätter sitt mördande.

Horatio och Mac tar tillsammans upp jakten på Darius vilket innebär att Mac reser till Miami och hjälper Horatio och hans kollegor och tvärt om. Denna sammanslagning visar dock en hel del brister i David Carusos (Horatio) skådespeleri. Redan tidigare har man kunnat konstatera att han är den svagaste huvudrollsinnehavaren i de tre olika "CSI"-versionerna men nu när han ställs bredvid en skådespelare som Gary Sinise (Mac) blir det ännu tydligare.

Det är inte helt ovanligt att karaktärer från en serie "hälsar på" hos en annan serie men det hör inte till vanligheterna att man väver ihop två serier så mycket som man gjort här. Tyvärr är det inte bara positivt att göra det.

Följer man till exempel bara en av serierna kommer det avsnittet man ser verkar ofullständigt och en smula förvirrat. "CSI: NY"-fans har det dock lite lättare eftersom det avsnittet är sist av de två och innehåller en resumé. "CSI: Miami"-fansen lämnat dock utan slut om de inte ser New York-avsnittet.

Sen är det också lite andra småsaker som att Horatio har något problem med domstolen som det bara hintas om här och följer man inte "CSI: Miami" kommer just det att förbli ouppklarat.

Trots dessa negativa inslag tycker jag om "CSI: Miami/CSI: NY: Crossover special". Kanske är det för att jag följer båda serierna och vet deras respektive bakgrunder, kanske inte. Hur som helst får vi här två spännande avsnitt som tillsammans bildar en 90 minuter lång jakt på en massmördare som går från New York till Miami och tillbaks igen.


EXTRAMATERIALET

Filmen saknar extramaterial


TRE SAKER

1. Fodralet till filmen är riktigt läckert. Det ser ut som en plåtlåda (även om det är i plast), med lite 3D-effekter på själva texten. Ser som sagt mycket trevligt ut.

2. David Caruso har en otrevlig förmåga att stå med ryggen mot de han pratar med. Först tänker man inte så mycket på det men när man väl gör det kan man inte tänka på så mycket annat. Detta har dock blivit bättre ju längre serien pågått men i början var det olidligt.

3. De två avsnitten som ingår i "CSI: Miami/CSI: NY: Crossover special" ingår även i de vanliga säsongerna. "CSI: Miami"-avsnittet "Felony flight" är avsnitt sju i säsong fyra och "CSI: NY"-avsnittet "Manhattan Manhunt" är avsnitt sju i säsong två.


HANS-ÅKE LILJA (2007-11-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (27)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (23/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA