Ytterligare en stark säsong från Miami

FILMEN

"CSI: Miami" har nått fram till säsong sex och tvärt emot vad man skulle kunna frestas tro har serien verkligen inte slagit av på takten. Säsong sex är faktiskt en av de mest händelserika säsongerna serien gjort.

När det gäller Horatio får han, redan i säsongens första avsnitt, av en slump reda på att han är far till en tonårig kille. Tyvärr får han reda på det när sonen Kyle grips för kidnappning. Under flera avsnitt får vi sen följa Horatios kamp för att först fria sonen och när det inte går se till att han är skyddad under sin fängelsevistelse. Det är inte lätt att vara son till Horatio Cane när man sitter i fängelset. Och som om detta inte vore nog blir det inte lättare av att Kyles mamma gör allt för att krångla till det för honom.

Samtidigt har seriens leading lady Calleigh Duquesne sina egna problem. Efter att hon kommit på en tekniker på labbet med att använda ett stulet kreditkort blir han av med jobbet. Han skyller på Calleigh istället för att inse sitt eget misstag och hämnas genom att avslöja hemligheter om Calleigh på en hemsida på nätet. Detta i sin tur leder till att Calleigh kidnappas av några som vill att hon städar upp efter ett mord de genomfört.

Horatio och Calleigh är dock inte de enda som har problem. Frank blir befordrad och tvingas tillbringa några avsnitt i uniform, något som för övrigt passar honom väldigt dåligt. Wolf är fortfarande bortkopplad från teamet och tvingas nu försörja sig som pistoluthyrare på en prickskyttebana.

För övrigt får serien en ny polis, Jake Berkley, som till Delkos förtret börjar bli intim med Calleigh. Delko lider fortfarande av sin skottskada och i ett avsnitt får han besök av den döde före detta kollegan Speedle. Alexx Woods son blir misstänkt för mord och knarkförsäljning och detta tär så på Alexx att hon väljer att sluta som teamets huvudläkare. Hon ersätts i avsnittet efter men hennes ersättare skjuts inom loppet av några minuter efter att hon gör sin entré och vi står återigen utan huvudläkare. Vi får se vad skaparna av serien hittar på till nästa säsong.

Med andra ord är det fullt ös från första till sista avsnittet i säsongen och den cliffhanger vi lämnas med är verkligen något utöver det vanliga. När vi lämnar serien har vi just fått se Horatio skjutas ner och när avsnittet slutar ligger han till synes livlös på marken. Nu tror jag inte för en sekund att han dör men det som gör cliffhangern extra spännande är att efter att han skjutits ner antyds det att en av hans egna kan ligga bakom dådet!

Det enda jag retar mig på med säsongen är att man börjat använda splitscreens alldeles för mycket. Det används i tid och otid och det blir helt enkelt för mycket. Men bortsett från det är säsong sex en mycket stark säsong och jag sitter som på nålar inför säsong sju.


EXTRAMATERIALET

Förutom kommentarspår till några av avsnitten får vi också fyra dokumentärer. En handlar om fyra olika regissörer som gjort ett avsnitt var av serien. Mycket handlar det om att de får hur mycket beröm som helst för sitt jobb.

En handlar om hur de sminkar folk de som ska spela lik för att de ska se döda ut. Riktigt kul att se och det är helt klart svårare att spela död än det verkar. Vi får en annan dokumentär där man går igenom det som hänt under säsongen samt en dokumentär om verklighetens CSI-kvinnor som känns lagom intressant.


TRE SAKER

1. Labbet har i och med säsong blivit otroligt hi-tech. Här finns teknik som man inte ens kunde föreställa sig.

2. Säsongen kortades med tre avsnitt på grund av strejken bland manusförfattarna i Hollywood.

3. Khandi Alexander dyker upp för sista gången som Alexx Woods i avsnitt 19 ("Rock and a Hard Place") och även om det är trist när en karaktär försvinner är hon den jag kommer att sakna minst.


HANS-ÅKE LILJA (2009-10-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (27)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 6
Utkomstår: 2009
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Kommentarspår, Four-sight - directing CSI: Miami, Playing dead, Analyzing season 6 och The real women of the MDPD.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA