Gubben i lådan

FILMEN

Spanien har blivit experter på att göra spänningsfyllda filmer för nästan inga pengar alls. "Buried" kostade runt två miljoner dollar att göra, vilket inte är speciellt mycket i filmsammanhang. Å andra sidan krävdes inget massivt scenbygge till filmen – den utspelar sig nämligen i en låda, så liten att en fullvuxen man har problem att röra sig i den.

Paul Conroy (Ryan Reynolds) vaknar upp och finner att han är begravd i en trälåda. Han har inget minne hur han hamnade där och paniken kryper sig snabbt på. Allt han har är kläderna han bär, en tändare och några pennor. Det finns även en mobiltelefon i lådan, med menyer på arabiska.

Paul är chaufför på kontrakt i Irak. Han minns att hans konvoj överfölls och att de andra chaufförerna avrättades och nu ligger han här i en låda utan att egentligen inte veta varför. Han ringer lite nummer på telefonen och hamnar dels hos telefonsvarare och dels hos larmcentralen i Ohio. När han förklarar situationen han är i låter han som en knäppgök. Till slut hamnar han hos FBI som tror honom.

Men telefonen ringer också och den person som har begravt honom ställer tuffa krav och det blir en kamp mot tiden för Paul. Paniken ökar samtidigt som syret minskar.

Nog får man en lätt klaustrofobisk känsla av den här enmansshowen från Reynolds. Till att börja med är det klart intressant att se honom i en sådan här krävande roll. Reynolds har gjort många romantiska komedier och en del actionrullar där han alltid har lite sarkastiska repliker på lager. Här är han inte så kaxig.

Filmen är spännande men samtidigt lite seg stundtals. Den mörka bilden och extremt begränsade skådespelarlistan gör att tempot flackar lite emellanåt. Filmen är bara 90 minuter lång, men hade kanske tjänat på att ha varit lite kortare. Å andra sidan så får man lite mer känsla för Pauls situation när det är lite utdraget. Paniken går genom rutan, så att säga.


EXTRAMATERIALET

Det finns två kortare intervjuer, runt fyra minuter var, med Ryan Reynolds och regissören Rodrigo Cortés att titta på. Fyra minuter svar, inga frågor, lite slarvigt hopklippt. Dock säger de båda intressanta saker under de få minuterna, men man kan egentligen hoppa över dessa och gå på den lite längre bakomfilmen eftersom intervjuerna till större delen figurerar i den också.

I och med att filmen är så speciell både miljömässigt och filmiskt är det intressant att se hur den gjordes eftersom det krävdes en del tekniska klurigheter och smarta lösningar för att filma en kille i en kista. Inte dumt alls.


TRE SAKER

1. Även om det är en enmansshow så är det en del kända skådespelare som telefonröster i filmen, som till exempel Stephen Tobolowsky och Samantha Mathis.

2. Under en sekvens är Paul inte helt ensam i lådan. Scenen har rejält med dramatik, men samtidigt kan jag känna att den är lite too much.

3. Förtexterna till filmen är snyggt gjorda och tillsammans med den spännande musiken får jag lite Alfred Hitchcock-vibbar. Just Alfred Hitchcock nämns flera gånger i extramaterialet så kopplingen är inte så märklig efter allt.


ANDERS JAKOBSON (2011-02-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS-HD MA 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Interview with Ryan Reynolds, Interview with Rodrigo Cortés, Making of
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA