Social kommentar som inte träffar rätt

FILMEN

Livet i en lyxig villaförort någonstans i USA förändras när familjen Jones flyttar in. Med de senaste prylarna och ett hem i toppklass blir grannarna avundsjuka och känner att de måste hänga med och köpa samma saker, men när de väl handlat i kapp har Jones redan avancerat vidare till nästa heta trend.

Nu är det dock så att Jones inte är en vanlig familj utan en sammansatt grupp av säljare ämnade att öka försäljningen av vissa saker i ett visst område. De är den perfekta lögnen.

Till en början är filmen ganska rolig när Steve (David Duchovny), hans "fru" Kate (Demi Moore) och "barnen" Jenn (Amber Heard) och Mick (Ben Hollingsworth) smyger in produkter i samtal och alla möjliga och omöjliga situationer med sina nya vänner, men filmen tar en dramatisk vändning halvvägs in i storyn. Samtliga börjar fundera på vad de egentligen sysslar med. Kate är "familjens" teamledare och smått besatt av att de ska sälja så mycket att de blir en "ikonfamilj" som får ta hand om de riktigt heta prylarna. Steve är nybörjaren som inte riktigt säljer enligt planen, men som när han väl börjar göra det mår lite dåligt av hur närmaste grannen Larry (Gary Cole) i det närmaste faller ihop efter all konsumtion, och barnen Jenn och Mick har båda egenskaper som gör att det blir svårt att spela rollerna fullt ut.

Det är tänkt att "Familjen Jones" ska fungera som en social kommentar till konsumtionssamhället där "vi" springer runt och jagar de senaste grejerna hela tiden för att inte känna att vi hänger efter i utvecklingen, men det känns som kommentaren här drabbar säljarna och inte konsumenterna. Det är inte grannarna som stannar upp och funderar vad de håller på med, utan det är säljarna och där träffar man möjligen lite fel.

Mot filmen slut byggs mycket av storyn kring en kärleksrelation mellan Duchovny och Moore som tyvärr inte känns trovärdig alls. Eller den kommer ganska oväntat och den känns aldrig på riktigt.

"Familjen Jones" har vissa poänger, men det är långt från den fullträff den kunde ha varit.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet har tre korta klipp som är varvat bortklippta scener och ett practical joke. Bortsett från det sista, som uppenbarligen inte skulle varit med i filmen, så ser jag inte var de övriga scenerna skulle passat in. De funkar separat som någon sorts fördjupning, men infogade i filmen hade de varit ganska märkliga.


TRE SAKER

1. Originaltiteln är "The Joneses" och filmen kom i USA 2009. Lustigt nog kom det ytterligare en film med namnet "The Joneses" i år som har ett liknande upplägg.

2. Ekonomiskt sett blev filmen en stor flopp som inte lyckades spela in ens en tredjedel av sin förhållandevis låga budget på 5 miljoner dollar. I alla fall om man går efter siffrorna på IMDB. Box Office Mojo listar budgeten till 10 miljoner, vilket ger ett ännu sämre resultat.

3. Filmen är regidebuten för tyskfödda Derrick Borte som även varit med och skrivit och producerat filmen.


ANDERS JAKOBSON (2010-10-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: SF
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Steve's Interview, Steve's surprise visit, Steve's career after lifeimage
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (28/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA