Iskall saga blev sagolik succéfilm

FILMEN

Disneys senaste animerade film är både en musikal och baserad på en Hans Christian Andersen-saga. Musikal har jag alltid lite svårt att ta in, men i vanlig ordning vänjer man sig vid att delar av historien berättas via sång och dessutom är det riktigt maffiga musikalnummer som skrivits till filmen.

HC Andersen-sagan heter i original "Snödrottningen" och kom 1845. "Frost" har kanske inte direkt jättemycket gemensamt med sagan. Här handlar det om två prinsessystrar som växer upp som varandras bästa vänner. Kronprinsessan Elsa har en magisk förmåga där hon kan skapa snö och is av egen fri vilja, vilket är ett fin-fint hjälpmedel när man vill leka. En gång går det dock så illa att lillasyster Anna träffas av lite ismagi och blir allvarligt skadad. Så pass att kungen och drottningen måste ta henne till de magiska trollen som kan bota henne. Men i samband med det måste de även sudda bort all vetskap om Elsas kunskap och dessutom bör Elsa aldrig mer visa upp den offentligt då hon ännu inte har full kontroll och magin kommer att bli allt mer svårkontrollerad och farlig ju äldre hon blir.

Den återställda Anna förstår inte varför Elsa numera hålls bakom lås och bom. Hon går miste om sin bästa lekkamrat och när dessutom kungaparet omkommer blir hon totalt ensam. Det är först när slottet öppnas i samband med Elsas kröning som hon ser sin syster igen för första gången på mycket länge. Elsa har nu svårt att kontrollera sin krafter och i ett vredesutbrott förvandlar hon hela landet till evig vinter och rymmer för att leva i ensamhet. Anna förstår fortfarande ingenting, men vet innerst inne att hennes syster är god och att hon på något sätt måste kunna omvända förbannelsen.

I sin jakt efter systern får hon hjälp av numera arbetslösa isförsäljaren Kristoffer och hans hjälpsamma ren Sven och dessutom ansluter den glada snögubben Olof.

Det är teamet bakom "Trassel" som gjort "Frost" och filmerna har vissa likheter. Dels är utseendet likartat och dels finns det fyrbenta djur som är mer lika hundar än de djur de faktiskt är. Samtidigt är det på klassiskt Disney-manér en prinsessaga med sin beskärda dos av drama, kärlek, onda figurer och lyckliga slut.

Dessutom är det förstås en både snygg och rolig film som kan och bör roa hela familjen. Gång på gång slår det mig hur väldigt verklighetstrogna animationerna är. Alla små rörelser och gester är mycket autentiska och det är hög klass på det mesta. Det känns nästan som karaktärerna blivit filmade med riktiga skådespelare först och sedan animerats ruta för ruta. Samtidigt går det lite till överdrift i musikalnumren då det blir väldigt mycket musikvideoöverspel i stället.

Det är dock bara en liten bisak. "Frost" är välförtjänt av sina framgångar, och de som gillar Disney-filmer lär inte bli besvikna.

3D-VERSION

Självklart är även 3D:n av hög klass. Maffiga miljöer och effekter som blir ännu bättre i 3D. Man sitter nästan och viftar i luften framför tv:n för att alla snöflingor känns som de är i rummet.


EXTRAMATERIALET

Tyvärr måste jag konstatera att extramaterialsmässigt är "Frost" en ganska stor besvikelse. Ett gigantiskt undantag finns dock och det är den nygjorda kortfilmen "Get a horse" som visades i samband med filmen på bio. Det är en fantastisk hyllning till Disneys historia och animationskonsten i sin helhet. Det är nämligen en film med Musse Pigg i huvudrullen, gjord precis som de allra tidigast filmerna från 30-talet typ, men sen möter den modern teknik på ett oväntat och överraskande vis. Helt fantastisk, och skönt nog finns kortfilmen även med i 3D.

"Så skapades Frost" heter nästa inslag, och det känns ju spännande, men vad vi får är ett fjantigt musikalnummer med några av röstskådespelarna som studsar runt på Disney Animation Studios och sjunger om att folk vill veta hur filmer görs och hur gjordes "Frost"? "Vi vet inte", blir slutklämmen och det var det. Trams!

"Upptinad" är skönt nog en seriös film som dock inte ger någon inblick i hur filmen gjordes. I stället sitter skaparna Chris Buck och Jennifer Lee och tittar på fina målningar av en av de gamla Disneyanimatörerna som skissade på en nedkyld attraktion till Disneyland som aldrig gjordes. Likheterna mellan dessa idéer och "Frost" är faktiskt ganska många, vilket är intressant, men mest som kuriositet.

Lite bortklippta scener (uteslutande idéer och koncept från tidigare versioner av filmen) med kommentarer finns att titta på samt musikvideor på några olika språk.

Det är dessvärre allt. Men "Get a horse" väger upp bristen på vettigt extramaterial.


TRE SAKER

1. Det är mycket Skandinavien över filmen. Dels alla svensk- och norskklingande namn (Elsa, Anna, Sven, Olof...) som dessutom inte uttalas på något amerikanskt vis, och dels syns en majstång i en scen.

2. Bland röstskådespelarna hittar man Kristen Bell (Anna), Idina Menzel (Elsa), Jonathan Groff (Kristoffer), Josh Gad (Olof), Santino Fontana, Alan Tudyk, Ciarán Hinds med flera. Jag blir väldigt överraskad att Kristen Bell även gör Annas sångröst för den är riktigt bra.

3. Det blev dubbla Oscarsvinster för "Frost" för Bästa animerade film och Bästa låt. De största framgångarna kom dock utanför prisgalorna. Med 1,2 miljarder inspelade dollar på bio blev filmen 2013:s mest framgångsrika film, samt världens genom tidernas mest inkomstbringade animerade film och den femte filmen någonsin. Succé var ordet.


ANDERS JAKOBSON (2014-06-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2014
Bolag: Disney
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.24:1
Extramaterial:
Biovisad kortfilm "Get A Horse", Så skapades Frost, Upptinad: Disneys resa från Hans Christian Andersen till Frost, Borttagna scener med kommentarer från regissörerna Chris Buck och Jennifer Lee, "Let it go" Musikvideo
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (12/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNLI/AUGUSTI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA