Kör fördomarna genom flismaskinen

FILMEN

Ett gäng collegeungdomar är på väg ut i vildmarken för att campa. På väg dit stannar de vid en nedgången affär för att göra de sista inköpen. Där stöter de på ett par lantisar som ger ett läskigt intryck. Sedan, i vildmarken, stöter de på dem igen och sedan dör ungdomarna en efter en...

Ja, där har ni upplägget i en mängd skräckfilmer, men skillnaden här är att det är en splattrig komedi och att lantisarna - Tucker (Alan Tudyk) och Dale (Tyler Labine) - är helt oskyldiga; ungdomarna dör på de mest brutala sätt av sig själva...

Manusförfattarna till "Tucker & Dale vs Evil" har använt farsens främsta tillgång: missförståndet. Missförstånden står som spön i backen här. Fördomar föder egna sanningar, och andra hälften av en dialog kan tolkas på ett visst sätt om man inte hört den första. Jag gillar det, det är en smart lek med ett upplägg som fram till nu endast haft en sida.

Någon skräckfilm är det inte, även om det i och för sig går lite åt det hållet mot slutet av filmen. Det är en komedi om än med både splatterinslag och faktiskt en romantisk vibb som knyter an till fördomstemat.

Tudyk och Labine är oerhört bra som relativt stereotypiska lantisar och har en fin kemi i sina replikskiften. Man köper dem som ett radarpar och jag skulle absolut inte ha några problem med att se karaktärerna igen i något annat sammanhang.

"Tucker & Dale vs Evil" är helt klart en rolig och absurd film och gillar man splattereffekter, men inte nödvändigtvis splatterfilmer, så är filmen högst rekommenderad.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen är långfilmsdebut för regissören och manusförfattaren Eli Craig. Hans medförfattare Morgan Jurgenson debuterar även han med "Tucker & Dale vs Evil". Ingen dum debut för någon av dem.

2. Dum-rolig replik: "Hur gick det?", ställd till nedre delen av en person vars övre hälft ramlat in i en flismaskin och inte längre finns kvar.

3. Jag rekommenderar inte att man ser trailern om man är sugen på att se filmen. Den ger alldeles för mycket av godbitarna.


ANDERS JAKOBSON (2011-06-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (2/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA