Dans, bra musik och lite tillrättalagt

FILMEN

Recensionen av "Footloose" skrivs utan att ha sett den första filmen och utan att ens veta vad den handlar om mer än att det är en dansfilm.

Filmen börjar med att den gamla klassiska låten "Footloose" spelas och massa ungdomar dansar. På väg från festen åker fyra av dem i en bil som krockar med en lastbil. Alla avlider. Då tar den lilla staden beslutet att införa lagar som säger att minderåriga inte får vistas ute efter klockan 22, att all form av dans är förbjuden och lite andra knäppa lagar. Tre år senare får vi följa en av de omkomnas lillasyster Ariel (Julianne Hough) som är prästdottern som växt upp och blivit en riktig "bad girl". Stadens pastor (Dennis Quaid) är en av dem som ligger bakom lagarna men han börjar få svårt att kontrollera sin bångstyriga tonårsdotter som bryter mot alla lagar i smyg.

I samma veva flyttar Ren (Kenny Wormald) till den lilla hålan då hans mamma dött. Han flyttar från Boston och in hos sin morbror med familj. Ren bryter naturligtvis direkt mot lagarna, blir intresserad av Ariel och försöker sköta sig samtidigt som det enda han vill göra är att dansa.

Där har ni handlingen på ett ungefär och ni kan säkert räkna ut vad Ren tar sig för.

Filmen är lite rolig då den är ny och utspelar sig under vår tid men har lagar som känns väldigt gamla. Det blir en lagom sjuk krock. Gamla låtar har fått nytt liv, några av skådespelarna ser ut att vara hämtade från "Grease" men känns ändå nutid. Kanske visar det på hur tiden kan stå stilla i en liten håla om de som bestämmer i staden tar det beslutet.

Filmen är helt okej med mycket bra dans och bra musik. Det är en salig blandning av genrer från country till hip hop. Det är som att man placerat en gammaldags historia i nutid och gång på gång fladdrar tankarna iväg till just "Grease". Jag tror dock att det här är en film som går hem bra hos kidsen, och särskilt hos dem som gillar dans. Det är flera snygga dansscener och en riktigt töntig. Filmen är dessutom fullproppad med, för mig, okända skådespelare. De enda jag verkligen känner igen är Dennis Quaid och Andie MacDowell.


EXTRAMATERIALET

Några bortklippta scener som varken gjord från eller till, en musikvideo och regissörens kommentarer. Hade förväntat mig mer faktiskt. Här hade man kunnat bre på ordentligt om den första filmen och presenterat de okända skådespelarna i denna film lite närmre. Uselt extramaterial.


TRE SAKER

1. På omslaget ser Julianne Hough ut som Jennifer Aniston och trots att jag vet att det inte är hon så tycker jag det oavsett hur många jag tittar på bilden.

2. Bonnie Tylers gamla hit "Holding out for a hero" är med i en helt ny tappning och hade jag inte kunnat låtens text så bra så är jag osäker på om jag ens noterat att det var en cover.

3. Zac Efron erbjöds rollen som Ren men tackade nej då han inte ville framstå som en skådespelare som bara kan dansa och sjunga.


MARIA EREMO (2012-04-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Deleted scenes, Commentary by director Craig Bewer, Music video
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA