Nytändning i sjätte säsongen

FILMEN

CSI gänget är tillbaka för en sjätte säsong. I en sex diskar tung box får vi alla sjätte säsongens 24 avsnitt samlade och det känns lite som om man nu i och med sjätte säsongen valt att fräscha upp serien lite. Man har gett den en ny inledning och allt känns allmänt uppfräschat. Det är svårt att peka ut exempel men man får känslan av en nystart.

Seriens handling tuffar dock på i samma stil som tidigare. Grissom och hans gäng rycker ut och löser diverse mer eller mindre omöjliga brott på mer eller mindre omöjliga sätt. Nu låter det kanske som om jag är besviken på att handlingen inte utvecklats mer men det är faktiskt tvärt om. Jag förväntar mig att teamet ska hitta det där omöjliga. Att de ska hitta reflektioner i ett liks hornhinna eller kunna återskapa en logga från ingenting. Det är ju det som är "CSI"!

Vi får också under säsong sex veta mer om Grissom som person. I vanliga fall får vi inte se så mycket av karaktärernas privatliv. Det mesta av handlingen utspelar sig på jobbet och man vet faktiskt inte så värst mycket om hur karaktärerna har det privat. Men nu släpper alltså Grissom in oss lite i alla fall och det är alltid kul…om det inte blir för mycket. Det är bara att inse, man ser inte en serie som "CSI" för att få kärleksintriger.

Den karaktär som annars växer mest under säsongen är Greg Sanders. Han var ju från början en av nördarna i labbet som testade fingeravtryck och DNA-spår. Nu får han dock ge sig ut på fältet och karaktären lever verkligen upp i och med den förändringen. Hans personlighet växer och utvecklas mer under säsong sex än under all tidigare tid han varit med i serien.

Man tar även tillvara på Nicks trauma som utspelade sig i de två sista avsnitten i säsong fem. Det var det dubbelavsnitt som regisserades av Quentin Tarantino och där Nick begravdes levande i en träkista. Dessa trauman återupplever han nu när han hamnar i situationer som påminner om tiden i kistan.

Säsong sex är en av de starkare säsongerna och alla karaktärer känns nu så pass inarbetade att man nu kan lägga vikten på att skapa riktigt bra handling, vilket man också gör.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet i boxen är gediget. Vi får dels en dokumentär om hur den nya inledningen skapats och hur man kommit fram till den man nu använder. Det är rätt kul att se vilket arbete som läggs ner enbart på inledningen.

Vi får också dokumentärer om hur man skapat ljudeffekter, specialeffekter och de tekniska hjälpmedel man använder i serien. Bland annat får vi se en ficklampa med inbyggd videokamera och hur man provskjuter ett vapen.

Vi får även höra vad skådespelarna tycker om den sjätte säsongen samt kommentarspår till vissa av avsnitten.


TRE SAKER

1. I USA visas just nu säsong åtta av serien och man måste konstatera att "CSI" är en succé. Både när det gäller originalserien och de två spin-offer som dykt upp.

2. Det är ju inte helt ovanligt att populära TV-serier även blir film. Så verkar det dock inte bli med "CSI". Seriens skapare Anthony E. Zuiker har sagt att han vill göra runt 30 säsonger till innan ger sig på en långfilm…

3. Det är glädjande att se att i stort sätt alla seriens huvudpersoner varit med ända sedan starten. Det är ju inte helt ovanligt att karaktärer kommer och går men så är det alltså inte i "CSI".


HANS-ÅKE LILJA (2007-12-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (27)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 6
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Commentaries, New Title Sequence, Apparent Cause Of Death, Gadgets & Gizmos, Coroner Reports och Season Six Trajectory
RECENSERAT DENNA DAG (20/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA