Mästaren och hans lärling

FILMEN

Hur många filmer ska Jason Statham fronta där han spelar en stenhård typ som är överdjävlig på det han gör innan vi tröttnar? Jag menar: jag gillar Statham som actionhjälte men det kanske vara ett bra karriärsdrag att göra någon annan typ av roll snart, eller?

I den här filmen är han Arthur Bishop, en mekaniker som fixar saker snyggt och prydligt utan att det syns. Med andra ord är han en lönnmördare som utför sina uppdrag utan våldsamma spår som indikerar mord. Det finns sätt att ta kål på folk så att det ser ut som olyckor eller naturliga dödsfall.

Ett uppdrag gör honom tveksam. Hans uppdragsgivare Dean (Tony Goldwyn) beordrar honom att mörda sin gamla mentor Harry (Donald Sutherland) som enligt Dean bedragit dem. Trots att Arthur är tveksam så gör han sitt jobb precis som vanligt. Detta leder dock till att Arthur återförenas med Harrys son Steve (Ben Foster), en bitter ung man som tycker att fadern valde Arthur i stället för sin egen son. Nu vill Steve bli en lönnmördare och utan att tveka tar Arthur honom under sitt beskydd och börjar utbildningen. Han planerar ett uppdrag åt Steve som han beordrar honom att utföra snyggt och prydligt och utan spår enligt mallen. Steve gör förstås allting helt tvärtom, men får ändå inget ovett av sin lärare.

Så småningom börjar Arthur ana att Dean inte talat sanning gällande Harry-situationen, och uppdragsgivaren blir följaktligen målet. Men förr eller senare kommer Steve att få reda på sanningen kring pappans död, och vad händer då?

Det finns så klart en del spänning i filmen som förstärks av musiken och klippningen, men i grund och botten är den bara en actionfilm i mängden som stundtals anstränger sig så hårt att vara tuff och cool att det bara blir parodiskt. Det är dessutom gott om ologiska luckor i manuset. Hur kan Arthur bara ta sig an Steve och hur kan Steve bli en fullfjädrad lönnmördare på en gång, till exempel. Det är bara att acceptera dessa luckor.

Jason Statham och Ben Foster gör sina jobb men inte så mycket mer. Statham har gjort bättre actionfilmer och Foster har definitivt gjort betydligt bättre insatser i andra filmer.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen är en remake på "Mechanic - En människojägare", en Charles Bronson-film från 1972.

2. Det känns inte som "The Mechanic" kommer att leda till en serie filmer så som "Crank" och "Transporter" gjort, men man ska ju aldrig säga aldrig...

3. Mördartyper brukar alltid få något utstickande karaktärsdrag och här antar jag att det är Arthurs intresse för vinylskivor och varsamheten han visar dem och sin säkert svindyra skivspelare som är det draget.


ANDERS JAKOBSON (2011-08-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA