Bildåre i kostym för tredje gången

FILMEN

Jag kommer till "Transporter 3" med ingen som helst erfarenhet av de tidigare filmerna men jag vet att Frank Martin blivit lite av en paradroll för Jason Statham och jag får snabbt lära mig att han är en jävel på att både köra bil och slåss och att han som transportör av olika saker är 100%-ig.

Okej, där har vi förutsättningarna på denna tredje film i serien som den här gången återigen är skriven av Luc Besson som även skrev originalfilmen för sju år sedan.

Frank Martin blir i denna film intvingad i en transport av en bad guy (Robert Knepper) som han initialt och under ganska våldsamma förhållanden tackat nej till och i stället hänvisat till en kollega. Kollegan dundrar dock in i Franks hus innan han sprängs i tusen bitar och Frank kidnappas. Det visar sig att skurken uppfunnit ett armband som utlöser en kraftig explosion när det kommer för långt ifrån bilen. Med andra ord har Frank inget val än att ta uppdraget och trots att han alltid arbetar ensam får han denna gång dras med en tjej (Natalya Rudakova) som sitter med i bilen och mest ser sur ut. Denna karaktär är skapligt irriterande, först som surmupp och sedan efter att hon fått i sig exstacy och vodka enbart är jobbig.

Hur som helst - skurken lotsar Frank från stad till stad och det blir både rafflande biljakter och välkoreograferade slagsmål där Frank helt sonika sparkar arslet av hur många skurkar som helst bland annat genom att använda sin alltid närvarande kostym (!) på ett innovativt sätt. Allt detta samtidigt som han försöker klura ut vad som egentligen pågår och hur han kan slippa undan spränganordningen utan att explodera.

Vad Frank egentligen transporterar avslöjas en timme in i filmen, men står lite osnyggt redan i den andra meningen på omslagets baksida, och egentligen är det lite ointressant för poängen med den här filmen - och, gissar jag, föregångarna - är biljakter och slagsmål. Basic grabbaction med andra ord.

Personligen känner jag mig lite matt efter filmen. Inte för att mitt adrenalin gått upp i taket utan för att det blir lite ensidigt och för mycket av det goda. Jag kan gissa att de andra filmerna i sviten är exakt likadana, även om jag av förklarliga skäl inte kan avgöra om den här filmen är bättre eller sämre än sina föregångare.

Generellt sett gillar jag Jason Statham, men han är en väldigt ensidig skådespelare. Ända sedan den första film jag såg med honom - "Snatch" (2000) så har han sett exakt likadan ut, pratat likadant, haft ungefär samma ansiktsuttryck och spelat 'ard som om det är det enda han kan göra. Och det kanske det är, men det skulle vara roligt att se honom i en totalt oväntad roll i framtiden.

"Transporter 3" är ännu en dag på jobbet med Statham och vill man ha dryga 90 minuter grabbaction så är det här filmen man ska välja. Personligen ser jag om "Death Race" snarare än "Transporter 3".


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Det står på omslaget att detta ska vara den sista filmen om Frank Martin. Jag har dock en känsla av att det inte kommer att vara så.

2. I en sekvens blir Franks bil stulen och han får ila efter den som en idiot för att inte sprängas och då visar han sig vara en jävel på att cykla BMX i en rätt så osannolik biljakt.

3. Att Frank använder sig av sin kostym när han slåss är innovativt, men jag fattar inte hur han får av sig både kavajen, slipsen och skjortan när han har ett stort blaffigt sprängarmband runt handleden som verkar vara i vägen för det mesta...


ANDERS JAKOBSON (2009-05-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (23/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA