Lösryckt om spelmissbruk

FILMEN

Socialstyrelsen hade kunnat göra denna film men i stället kommer den från Hollywood. "Even Money" handlar om olika människors spelmissbruk och konsekvenserna av det. Det är en lite slarvigt genomförd episodfilm, där alla hungrar efter det som är filmens sensmoral – att vinna lite mer tid.

Carol Carver (Kim Basinger) borde sitta på ett kafé och kämpa med sin nya roman, men i stället har hon fastnat vid spelautomaterna på det lokala casinot. Där stryker den avdankade vandrande magikern Walter (Danny DeVito). Clyde Snow (Forest Whitaker) satsar hela sitt liv i brorsan, en duktig juniorbasketspelare, och kör scams på resultat. Snuten Brunner (Kelsey Grammer) hoppar runt på kryckor och nosar kring mordet på en bookmaker. Augie (Jay Mohr) måste spela ett högt spel med trådlösa mikrofoner. Victor (Tim Roth) är lokala gangsterbossen, en feminin glasögonkille som vill bli herre på täppan. I denna härva kommer en tonårsdotter i kläm, människor tvingas i fördärv och död, och vi får lära oss att den som satsar sällan vinner.

Det här hade kanske varit en bra film, men den har flera irriterande brister. Det är ett tråkigt foto, det är darrigt regisserat av farbror Mark Rydell, som inte gjort film för bio sedan 1994, och skådespelarna lever sig inte särskilt in i den skissartade handlingen. Det som kanske hade berört gör inte det, får inte blomma ut.

Danny DeVito och Forest Whitaker är två undantag. DeVito gör ett kärleksfullt porträtt av en magiker i förfall, som passerat bäst före-datum. Flink med fingrarna. (Två kannibaler äter en clown, den ene säger: "Doesn’t this taste funny to you?") Han bor i en avställd husbil. Whitaker gör en lysande förlorare, en spelmissbrukare som hamnat i stort problem och måste sockra sin yngre bror att hjälpa honom. Han bönar och ber så kladdigt, desperat och genuint att jag önskar att han fått synas mer i filmen. Men i episodfilmer är temat det centrala, inte karaktärerna. Så när temat är skitnödigt utvalt av Socialstyrelsen blir det inte så bra. Tyvärr.


EXTRAMATERIALET

Denna dvd innehåller inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Skådespelerskan Carla Gugino har gjort ett riktigt fult läppjobb. Tänk Lisa Rinna i "Melrose Place". Och på tal om utseende. Jay Mohr är så lik Tom Felton; alltså Draco Malfoy i filmerna om Harry Potter.

2. Underbara Forest Whitaker gör en bra hustlerfigur i 1980-talsklassikern "The Color of Money". Han blåser Paul Newman i några partier biljard. Det är sällan Whitaker får de där riktigt tunga bärande huvudroller – men det spelar ingen roll vilken roll han får, han är så jävla bra. Att se honom i "The Last King of Scotland" är helt underbart.

3. På filmens omslag står det att "Even Money" är från "mannen bakom Oscarsuccén Crash". Tror att Paul Haggis skulle bli jävligt förbannad om han såg det. Omslaget avser Bob Yari, en av sex producenter på "Crash"-filmen.


TOBIAS JOHANSSON (2007-04-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA