Suger i dubbel bemärkelse

FILMEN

"Rise" måste bli ett bryskt uppvaknande för alla som trott att Lucy Lius karriär gått spikrakt uppåt sen insatserna i "Charlie's Angels" och "Kill Bill". Hon gör inte direkt bort sig i den här 90-talsminnande vampyrhistorien, men filmen är så dålig att samtliga medverkande lämnar produktionen med ordentlig fläckade cv:n.

Att "Rise" påminner om 90-talet beror på att den är som skräckfilmer i allmänhet var under det årtiondet: trista, själlösa och allmänt blodfattiga. Okej, vi får se ett par avslitna halsar och lite flödande blod i den här filmen, men ofta klipper man till en annan scen precis när man tror att det ska hända något tufft. Lite märkligt med tanke på att fodralet skryter med att detta är the "Unrated Undead Version"!

Handlingen, eller snarare vad som ska föreställa handlingen, är så tunn att man häpnar. Liu spelar en reporter med inriktning på undercover-jobb, som får ett hetare scoop än hon räknat med när hon kommer en liga livs levande vampyrer på spåret.

Snart är Lius journalist föda för de odödliga, men hon överlever och vaknar snart till liv - på bårhuset. Efter en snabb flykt därifrån och lite planlöst irrande förstår hon att hon är död på riktigt, och då hon inte lockas av tanken på ett liv som blodsugare ser hon ingen annan utväg än att ta sitt liv. Detta misslyckas förstås - hon tas istället om hand av en äldre vampyr som vill hjälpa henne hämnas på de kretiner som gjort henne till vad hon är. Beväpnad med ett löjligt litet armborst ger den före detta reportern sig ut i natten med siktet inställt på lite skönt vampyrspetsande.

Huvudpersonen känns lite som en kvinnlig variant av halvvampyren Blade, men i väldigt mycket sämre tappning. Liu har en naturlig karisma, men manuskriptet ger henne inga kul saker att säga eller göra. Ett annat stort minus är hur vampyrvarelsen hanteras i filmen. Jag kan inte komma ihåg när jag senast såg en vampyrfilm som var så ointressad av sitt eget huvudämne. Blodsugarna i "Rise" ser ut som vanligt folk, rör sig som vem som helst, och slåss och dör odramatiskt. Fan, de har inte ens huggtänder. De suger alltså i dubbel bemärkelse. Filmskaparna utgår förstås från att vi kan dessa varelser som hemsökt vita duken i snart hundra år, men att inte ge dem några häftiga egenskaper eller utmärkande drag är ett fatalt misstag.

Storyns tempo är totalt irrationellt, där vissa händelser och karaktärer avhandlas på en bråkdels sekund och oviktiga saker får ta upp onödigt lång tid. Ta huvudkaraktärens läromästare exempelvis, han är i bild i sammanlagt två minuter och gör även ett par voice overs. Hur ska vi kunna förstå hur han påverkar hjältinnan? Och i filmens slut dyker en bitter snut upp för att hjälpa till i kampen mot vampyrerna, vilket känns oerhört märkligt då han tidigare bara synts i ett par korta scener.

Jag kan faktiskt inte hitta något riktigt positivt att säga om "Rise". Det är en skitfilm.


EXTRAMATERIALET

Finns inget.


TRE SAKER

1. En av huvudkaraktärens artiklar (hon är reporter, ni vet) berör samhällsproblemet med ungdomar som lyssnar på "sludge metal" och dricker grisblod, upplyses vi om.

2. Tagline: "They killed a woman and created a killer".

3. "Rise" kommer "från producenten av 'The Grudge' och manusförfattaren bakom 'Gothika'". Ingen vidare reklam kan tyckas, men de filmerna är genredefinierande mästerverk i jämförelse med detta.


JOEL FORNBRANT (2008-07-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Nordisk film
Tema: Vampyrer
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.77:1
RECENSERAT DENNA DAG (26/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA