En allvarlig botten under allt trams

FILMEN

"The Do-Over" är film nummer två av fyra i Adam Sandlers exklusiva kontrakt med Netflix. Den första var westernkomedin "The Ridiculous 6" och denna film kan sorteras in i actionkomedifacket. Med andra ord finns det inga likheter mellan filmerna förutom den oundvikliga Adam Sandler-prägeln med en viss typ av skämt och berättargrepp. Skillnaderna är nog större och den främsta är att "The Do-Over" är en betydligt sämre och mindre rolig film.

Sandler delar huvudrollspositionen med David Spade där jag nästan skulle vilja påstå att Spade är den egentliga huvudpersonen. Han spelar mesen Charlie som jobbar som chef på en liten bank inuti ett lågprisvaruhus. Han har gift sig med drömtjejen från skoltiden (Natasha Leggero), fast först efter att hon klämt ur sig två odrägliga tvillingar med en annan skolkamrat (Sean Astin) som hon nu även har ett lite olämpligt kompisförhållande med. Man kan säga att Charlie inte lever det liv han drömde om och det är heller inte någonting han har någon möjlighet att ändra på - eller?

Under ett 25-årsjubileum från studenten återförenas han med Max (Sandler) som det faktiskt blivit något av. Han är FBI-agent och en många resor coolare figur än vad Charlie är. Charlie säger drömskt att han önskar att han kunde börja om från noll och glömma sitt skitliv. Sagt och gjort - strax därpå bjuder Max med Charlie på en båttur och tar beslutet åt honom. Yachten sprängs i småbitar och Charlie vaknar upp 24 timmar senare och får en ny identitet av Max, som även passat på att ge sig själv en ny. När Charlie själv bevittnat bristen på sorg hos sina efterlevande accepterar han sitt nya jag, men det visar sig att identiteterna Max valt är två jagade personer som är insyltade i något de båda nu måste lista ut, samtligt som Charlie så småningom börjar förstå att Max kanske inte alls är den han är. Till att börja med att han inte är en FBI-agent, utan vadå?

Även om jag inte skrattar åt "The Do-Over" och emellanåt tycker att filmen är rejält fjantig så ska det efter ett tag visa sig att det finns en ganska allvarlig botten i filmen under allt trams och alla "bögskämt" (det roligaste amerikaner vet, tydligen). Det hade jag inte riktigt räknat med och det gör att efterklangen till den lite dussinaktiga filmupplevelsen blir lite annorlunda.

Det blir väldigt knepigt och tyvärr är det inget som kommer att göra "The Do-Over" till en bättre film än vad det är. Den kommer troligtvis att bli lika lättglömd som många andra Sandler-filmer blivit även om den kan vara en smula underhållande för stunden.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det är lite övertydlig produktplacering av framför allt ett par ölmärken i filmen. Nästan så det blir parodiskt.

2. Filmen har lite voice-over från Spades karaktär vilket per automatik (i kombination med actionkomediupplägget) ger en "Fletch"-känsla. Det är märkligt hur starkt sammankopplat voice-over och actionkomedi är med "Fletch" i mina öron.

3. Vilken Netflix-film nummer tre kommer att bli är inte känt just nu. Härnäst kommer Sandler att ses i Noah Baumbachs "Yeh Din Ka Kissa" (2017) tillsammans med Ben Stiller, Emma Thompson, Dustin Hoffman, Candice Bergen med flera. Låter redan som en mycket bättre film än denna!


ANDERS JAKOBSON (2016-06-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin actionkomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Actionkomedi
Format: Streamat
Utkomstår: 2016
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA