Ett sadistiskt spel med udda namn

FILMEN

Fem karnevalarbetare kidnappas av en samling clowner. Och det är inte clowner som jobbar för att få folk att må bra vi pratar om här. Snarare tvärt om. De kidnappade kastas in i ett spel som clownerna kallar 31, varför förklaras aldrig men så heter det och reglerna är solklara. Överlev 12 timmar och gå fria eller dö. Mot sig har de ett gäng clowner som på så grymt sätt som möjligt ska försöka döda dem. Naturligtvis har man dragit det hela till sin spets och gjort clownerna så udda och överdrivna som möjligt. Vi bjuds bland annat på en nazist-dvärg-clown, två bröder med motorsågar och en storväxt clown i ballerinakjol.

Som väntat bjuds vi även på massor av blod, mord och annat äckel och tyvärr tycker jag att man går lite för långt för att det ska vara bra. Jag uppskattar annars den här typen av filmer men jag skulle vilja se mer finess och lite mindre "over the top". Som det är nu så blir det lite för mycket. Och det gäller inte bara clownerna. Även offren blir lite för snabbt bekväma med att ha ihjäl folk. Visst de slåss för sina liv men det betyder inte att de behöva tycka om att döda.

På det hela taget är filmen rätt underlig. Man förklarar aldrig varför clownerna anordnar dessa spel. Tycker de bara att det är otroligt kul eller finns det någon annan anledning? Det antyds att de i verkliga livet är helt vanliga människor och då undrar man ju varför de är som de är. Varför heter spelet 31? Vi får det aldrig förklarat eller så är det jag som missar förklaringen, men det tror jag inte. Var kommer alla clowner från? Är de också "vanliga" människor när de inte mördar? Frågorna är många.

Nä, Rob Zombies "31" är lite för underlig, lite för mycket och lite för slafsig för mig. Idén skulle kunna funka. Många liknande filmer har gjorts som är bättre så det vet vi men här lyckas man inte gå i mål med det.


EXTRAMATERIALET

En trailer (som avslöjar för mycket) och lite bilder är allt vi får.


TRE SAKER

1. Efter lite letande online är den enda förklaring till titeln som jag hittat att den utspelar sig på Halloween, 31 oktober.

2. Filmen fick klippas för att få visas på bio.

3. Den enda clownen som jag skulle vilja se mer av är Doom-Head, han som inleder filmen med en monolog.


HANS-ÅKE LILJA (2017-03-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (28/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA