Nutidens 80-talsfilm

FILMEN

Den gamle wrestlern Dwayne Johnson (eller The Rock som han är mer känd som när han brottas) fortsätter göra filmer fast han inte är speciellt bra på det. Dock ska det erkännas at "Faster" är hans typ av film, 99% action, 1% känslor. Och action klarar han. Han har ett utseende som får mig att tänka tillbaka på de filmer Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger gjorde på 80-talet. Filmer där de var stora, starka, odödliga och vad de än gjorde så var det de som var de goda. Så är det här också.

Till en början tror jag faktiskt att Dwaynes karaktär Driver (jo, de flesta karaktärerna kallas efter vad de gör eller är...) är en riktig elaking som har ihjäl folk på löpande band. Naturligtvis är det inte så utan Driver har blivit lurad och hämnas nu på de som lurat honom... och han gör det skoningslöst. Han bryr sig inte om utifall någon ser honom begå morden, han drar sig inte för att skjuta mot den som skjuter mot honom.

Naturligtvis har han två poliser i hälarna. Dels den ordentlige Cicero (spelad av Carla Gugino) som är en av de få karaktärerna som faktiskt har ett namn och dels av Cop som spelas av Billy Bob Thornton. Båda dessa gör sina roller rätt bra och då speciellt Thornton. Han är perfekt som den knarkande polisen. I andra roller ser vi Tom Berenger som Warden, Courtney Gains (som många kanske känner igen som Malachai i "Children of the Corn") som Telemarketer och Maggie Grace som Lily (ytterligare en tjej som fick ett namn).

"Faster" är helt klart en actionfilm där det händer mycket. Tyvärr är skådespeleriet kanske inte alltid det bästa men tar man filmen för vad den är, det vill säga en rätt meningslös actionfilm som bara existerar för att underhålla i knappa 100 minuter fungerar den ändå rätt bra. Och den procent som Dwayne visar känslor då undrar kanske någon? Jo, när Driver får reda på att hans före detta flickvän gjorde en abort i samband med att han åkte in i fängelset och han nu alltså inte har någon son, vilket han trott i tio år. Då tåras faktiskt ögonen lite på Dwayne för ett ögonblick...


EXTRAMATERIALET

Här får vi bland annat borttagna scener och ett nytt slut som är mycket sämre än det som vi får i filmen. Vi får också några dokumentärer om skådespelarna, bilarna och vapnen i filmen samt animerade storyboards. Det sistnämnda är det som känns mest intressant då det visar lite hur man tänkte när man skapade filmen och sen hur det faktiskt blev.


TRE SAKER

1. Filmen får en rätt oväntad upplösning vilket den ska ha cred för.

2. Filmen utspelar sig under fem dagar men inte en enda gång byter Driver kläder...

3. Från början skulle Salma Hayek spela Cicero men hon hoppade av en veckan innan filmen började spelas in.


HANS-ÅKE LILJA (2011-09-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Sony
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Alternativ slutscen, Skådespelarna i Faster, Weapons and Wheel och Animerade storyboards
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA