Majsens barn firar 25 år

FILMEN

I "Children of the Corn" får vi träffa Vicky och Burt som kört vilse i Nebraska. De är på väg till Burts nya jobb som läkare på en helt egen mottagning. Inte helt oväntat tar de en avstickare när de tröttnat på de större vägarna och genast är de vilse. Efter att de av misstag kört över en kille som kom utspringande ur ett av de stora majsfälten som omger vägarna bestämmer de sig för att ta honom till närmaste stad och där larma polisen. Det visar sig nämligen att pojken fått halsen avskuren innan han stapplade ut på vägen.

Närmaste stad visar sig vara Gatlin så de bestämmer sig efter lite funderingar på att åka dit. Vad de inte vet är att det tre år tidigare skett ett massmord i staden. Alla barn hade då, på uppmaning av Isaac, ihjäl alla över 18 år. Detta för att göra He who walks behind the rows glad och nöjd. Nu kommer alltså ytterligare två vuxna till staden och det ses inte med blida ögon av Isaac och hans närmste man Malachai som genast bestämmer sig för att de måste offras.

"Children of the Corn" kom redan 1984 och släpps nu i en 25-års-blu-rayutgåva med lite gammalt och lite nytt extramaterial. Själv tycker jag att det är kul när lite äldre filmer dammas av för även om det inte är 25 år sedan jag såg filmen sist är det nog inte långt därifrån och tyvärr har de många riktigt usla uppföljarna färgat mina åsikter om filmen. När jag nu ser den igen så är den faktiskt inte så dålig som jag trodde den skulle vara.

Visst, det märks att den har 25 år på nacken och det är ingen film jag kommer att se en gång i veckan men den är underhållande och både Linda Hamilton och Peter Horton gör riktigt bra ifrån sig som Vicky och Burt. John Franklin ser hemskare ut än jag mindes honom som den lille barnpredikanten Isaac och Courtney Gains ser riktigt elak ut som Malachai. Med andra ord är det verkligen läge att ge "Children of the Corn" en andra chans, även om man minns den som en rätt usel film. Den är faktiskt bättre än man minns… med ett undantag: specialeffekterna. De är nämligen precis sådär usla som jag minns dem om inte ännu värre. När He who walks behind the rows äntligen visar sig i slutet av filmen är det nästan så man sitter och skäms, för inte kan väl detta varit bra gjort ens 1984, eller?


EXTRAMATERIALET

Denna 25-årsjubileumsutgåva har, som man förväntat sig, proppats full med extramaterial. En del är gammalt och släppt på tidigare utgåvor av filmen. Bland annat får vi en trailer, intervjuer och kommentarspår med regissören Fritz Kiersch, producenten Terrence Kriby och John Franklin (Isaac) och Courtney Gains (Malachai). Vi får även posters, bilder och storyboards från filmen.

Roligast är dock de tre nya dokumentärerna vi bjuds på. I "It was the eighties!" berättar Linda Hamilton om hur det var att spela in filmen för 25 år sedan när hon var en ung, hungrig och oerfaren skådespelerska. I "Stephen King on a Shoestring" får vi tyvärr inte som man skulle kunna tro baserat på titeln höra från Stephen King själv, men väl från producenten Donald Borchers som berättar om hur det var att spela in filmen. Och i den sista, "Welcome to Gatlin", berättar produktionsdesignern Craig Steams och kompositören Jonathan Elias om sina erfarenheter från filmen. Alla de tre nya dokumentärerna har i stort sett samma upplägg men med olika infallsvinklar och olika personer.


TRE SAKER

1. Inte mindre än sex uppföljare fick filmen och i den sjätte, "Children of the Corn 666: Isaac’s Return", dyker till och med John Franklin upp igen som Isaac.

2. Jag kan inte undgå att undra hur de hinner få fram all majs så snabbt. Det räcker med att Burt och Vicky lämnar bilen en kort sekund så är den övertäckt med majs.

3. På instrumentbrädan i Vicky och Burts bil kan man se ett ex av boken "Night Shift" av Stephen King. Detta är boken där novellen som ligger till grund för filmen publicerades.


HANS-ÅKE LILJA (2009-10-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: ALL
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Anchor Bay
Tema: Stephen King
Ljud: Dolby TrueHD 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
• “It Was The Eighties!” - Linda Hamilton talks about working on the film, offering great behind-the-scenes stories about the cast and crew
• “Stephen King on a Shoestring” – All-New interview with Producer Donald Borchers.
• “Welcome to Gatlin: The Sights and Sounds of Children of the Corn” – Interview with Production Designer Craig Stearns and Composer Jonathan Elias
• Audio commentary with director Fritz Kiersch, producer Terrence Kirby and actors John Franklin & Courtney Gains
• “Harvesting Horror: The Making of Children of the Corn”
• Fast Film Facts
• Original theatrical trailer
• Poster & still gallery
• Original storyboard and original title sequence art
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
KOMEDIERNA