Drama och vid sidan av fotbollsplanen

FILMEN

Amerikansk fotboll har jag inte speciellt mycket erfarenhet av förutom att det är en rätt bra filmsport. Precis som USA:s andra stora sport baseball är det kul att se sporten gestaltad på film. Även om HBO:s "Ballers" handlar om amerikanska fotbollsspelare är det faktiskt ganska lite av handlingen som utspelar sig på själva planen. Det mesta utspelar sig utanför den.

Dwayne Johnson spelar Spencer Strasmore, en före detta spelare som nu försöker göra karriär som kapitalförvaltare och han har fått anställning för att få in kunder från sitt sportnätverk. Det går si så där och hans närmaste kollega Joe (Rob Corddry) menar att han måste börja leverera. Spencers problem är att han har fullt upp med sina potentiella klienters struliga liv att det ekonomiska kommer i andra hand. Den unga aktiva spelaren Ricky Jerret (John David Washington) har en förmåga att hamna i bråkiga situationer och i detta medietäta samhälle går det inte att tysta ned något. Ricky får sparken från sitt lag men Spencer lyckas dra i lite trådar så att Ricky snabbt hamnar i ett nytt lag där han dock får problem att bli accepterad, vilket inte är så konstigt när legat med sin lagkompis mamma, samma lagkompis som har lagt beslag på det tröjnummer Ricky "måste" ha.

En annan potentiell klient är Vernon Littlefield (Donovan W. Carter) som för tillfället är utan kontrakt och dessutom luspank då han slösat bort alla sina pengar på att försörja både familj, vänner och totalt okända personer. Dessutom är han obotligt lojal till sin barndomskompis Reggie (London Brown) som måste vara delaktig i alla viktiga beslut - och därmed en stor anledning till att Vernon är pank. Tillsammans med agenten Jason (Troy Garity) försöker Spencer förhandla fram ett nytt kontrakt åt Vernon men det går trögt - mycket på grund av Reggie.

Den fjärde spelaren vi följer är Charles Greane (Omar Benson Miller) som likt Spencer är pensionerad. Även om han är fullt nöjd över att ligga på soffan och titta på sport dagarna i ända blir livet snabbt enahanda. Först fyller han tristessen med ett jobb som bilförsäljare men snart inser han att vad han faktiskt saknar är idrotten och en tanke om comeback tänds.

Serien marknadsförs som en komedi men jag kategoriserar den som en dramakomedi då det är ganska långt mellan skratten (jag skrattar högt åt en sekvens i serien som utspelar sig på en baseballplan). Humorn ligger i karaktärernas struliga liv och de absurda situationer de hamnar i. Det är något i serien som får mig att associera till "Californication". Dels är det det snabba tempot med avsnitt i 30-minuterslängd som driver narrativet framåt hela tiden. Dels innehåller serien sin beskärda del av lättklädda silikondamer och allmänt snuskande. Dels är kemin mellan Spencer och Joe likvärdig med den mellan Hank och Charlie i Showtime-serien. Jag kan även tänka mig att fans av "Entourage" kan hitta jämförelser då det handlar mycket om kändisskap, pengar och umgänge, samt för den delen absurda situationer.

Säsongen har tio avsnitt vilka man avverkar på knappt fem timmar. Inledningsvis är jag inte så imponerad men ganska snabbt kommer jag in i serien och tack vare det snabba tempot går det lätt att konsumera boxen i nästan ett svep. I och med att det är ett tydligt fokus på fyra karaktärer (i förlängningen givetvis fler) finns det utrymme för utveckling och en intressant aspekt på det hela är att Spencer hemsöks av mardrömmar från sin sista tid som spelare och rädslan för vad för eventuella konsekvenser det tuffa spelet haft på hans hälsa. I och med att jag nyligen såg "Concussion" blir detta en intressant sidohistoria som jag tycker gör serien bättre.

Avsnitt tio går i mål på ett konkluderande vis och serien kunde ha slutat där, men det finns mer och kommer ännu mer och jag ser faktiskt fram emot ännu en träff med det här gänget när nästa box kommer.


EXTRAMATERIALET

Varje avsnitt kompletteras av en "Inside the episode" på några minuter där teman och annat i det specifika avsnittet kommenteras av de inblandade. Alltid något.


TRE SAKER

1. Det blir något av en liten "Vita huset"-återförening när både Dulé Hill och Richard Schiff gör roller i serien, men dock inga scener tillsammans. Hill är med mest som Miami Dolphins general manager medan Schiff gör några gästspel som tuff ägare till firman Spencer och Joe jobbar för.

2. Givetvis är det en rad riktiga spelare och människor kopplade till sporten med i serien, men i och med att den här världens fixpersoner är totalt okända för mig får jag ingen speciell kick av detta.

3. Säsong 2 visades under sommaren 2016 och en tredje säsong är redan beställd.


ANDERS JAKOBSON (2016-08-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2016
Bolag: Warner Bros.
Tema: Kompletta tv-serier, HBO-original
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Inside the episodes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA