Spelet utan både bollen och sporten

FILMEN

När den andra tioavsnittsomgången av "Ballers" rullat klart funderar jag på om Spencer Strasmore (Dwayne Johnson) är bra på sitt jobb eller inte? Det mesta verkar handla om att "släcka bränder" - i den första säsongen betydde det att hålla sina klienter i schack, och i denna betyder det att han måste hålla sig själv i schack. Eller i alla fall hålla illusionen uppe att allt är som det ska, oavsett om det handlar om pengar eller den egna hälsan.

Vi kan ta det sista först. I förra säsongen var Spencer orolig för om han tagit för många smällar mot huvudet under sin karriär som fotbollsspelare. I den här lider han av enorma smärtor i höftregionen och knaprar smärtstillande som om det vore godis. Att lyssna på doktorn som vill göra en operation går inte. I stället använder Spencer alla tänkbara och moraliskt tveksamma sätt att komma över fler piller.

Spencer är alltså kapitalförvaltare åt aktiva stjärnor inom den amerikanska fotbollen. Han och kollegan Joe Krutel (Rob Corddry) basar över Anderson Sports Management, men har problem att knyta tunga namn till sig. Ägaren Mr. Anderson (Richard Schiff) är aldrig speciellt långt borta och ställer hårda krav, vilket gör att Spencer försöker jobba hårdare. Det hela försvåras av att en gammal bekant från förr, den betydligt mer framgångsrika kapitalförvaltaren Andre Allen (Andy Garcia), dyker upp och gör livet surt för Spencer. De har en historia ihop som inte slutade väl och Spencer lägger lite väl mycket tid på att försöka hämnas, vilket bara får dåliga konsekvenser.

Men han har ju några klienter i stallet. Den forna strulputten Ricky Jerret (John David Washington) har lugnat ned sig, kanske efter återföreningen med sin pappa (Robert Wisdom), och letar efter ett nytt kontrakt. Agenten Jason (Troy Garity) fixar fram det ena alternativet bättre än det andra, men något får Ricky att tveka hela tiden. Är det rätt val eller väntar ett bättre alternativ runt hörnet? Sen har vi Vernon Littlefield (Donovan W. Carter) som kontraktslös i förra säsongen strösslade pengar till höger och vänster och lyssnade mer på sin kompis Reggies (London Brown) usla råd än Spencers - han har också skärpt till sig och fått med Reggie på köpet. Ändå är det den senare som orsakar en katastrof när Vernon skadar sig under ett paintballevent. En skada som inte skett i samband med sporten är något idrottslagen inte accepterar och Vernons karriär är i fara.

Charles Greane (Omar Miller), den pensionerade spelaren som sist gjorde comeback, får nu finna sig i att bli petad igen, bara för att få en annan, viktigare position inom Miami Dolphins. Han jobbar nära general managern Larry Siefert (Dulé Hill) och tvingas till både obekväma arbetstider och jobbiga arbetsuppgifter vilket rimmar illa med Charles privatliv.

I jakten efter nya klienter hittar Spencer och Jason en lovande collegespelare, Travis Mach (Adam Aalderks), som har både talang och en attityd som gör honom bångstyrig. En perfekt matchning för Spencer, men som oregistrerad kapitalförvaltare kan han inte representera en collegespelare och där har vi ett rejält problem Spencer får tampas med under slutet av säsongen, samtidigt som han försöker säkra sin framtid i branschen till vilket pris som helst.

Väldigt lite av serien utspelar sig på fotbollsplanen. Någon enstaka träningssekvens figurerar, men "Ballers" handlar förstås inte om den biten av spelet, utan snarare allt det andra runt omkring och i synnerhet det som har med pengar och kontrakt att göra. Och det är därför jag funderar på om Spencer är bra på sitt jobb. Det får vi egentligen inte veta, inte heller om de andra är bra på sina jobb, utan det handlar mer om spelet kring alltihop. Det blir fascinerande på sitt sätt, och "Ballers" är med sina 30-minutersavsnitt en mycket lättsedd serie. Tio avsnitt går snabbt att beta av och det är rätt härligt att kliva in i den här världen för några timmar. Jag ser fram emot nästa möte.


EXTRAMATERIALET

Varje avsnitt kompletteras med en "Inside the Episode" på några minuter som avhandlar teman och händelser i det aktuella avsnittet. Lite lätt fördjupning men inget man måste se direkt.


TRE SAKER

1. Säsong 3 beställdes redan innan säsong 2 gjordes och visas på HBO under sommaren och hösten 2017.

2. I sitt gråa helskägg och mörka huvudhår ser Andy Garcia precis ut som Leif Pagrotsky.

3. Jag gillar verkligen agenten Jason och önskar att man fick se mer av honom. Karaktären är cool och Troy Garitys gestaltning är bra. Garity ser ut som om han vore släkt med både Bobby Cannavale och Brad Garrett. Det är han inte, men däremot är han son till Jane Fonda så att talangen förts vidare är inte oväntat.


ANDERS JAKOBSON (2017-04-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2017
Bolag: Warner Home Video
Tema: Kompletta tv-serier, HBO-original
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Inside the Episode
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA