Rolig trots söndertjatning TV

FILMEN

"Frasier" är en riktigt kul serie som tyvärr tjatats sönder på TV. Men, trots detta den riktigt bra när man kan se den utan en massa störande reklam och hallåor som försöker vara roliga. Paramount har nu släppt säsong 5 på DVD och det är inte mindre än 24 avsnitt i boxen.

Ni som kan er "Frasier" vet förstås att det är en spin-off på serien "Skål" där Kelsey Grammer första gången gör rollen som Frasier Crane. Personligen tycker jag att "Frasier" är mycket bättre än "Skål" men det är ju en smaksak.

Roligast i "Frasier" är dock helt klart samspelet mellan Frasier och brodern Niles (fantastiskt spelad av David Hyde Pierce). Som till exempel när de faller in i någon av deras otroligt nördiga diskussioner om vin, opera eller något annat i den stilen. Eller som när de försöker överglänsa varandra med sin present till pappans födelsedag. Hela tiden försöker de bräcka varandra… Det fina med deras relation är dock att trots att de driver varandra galna så är de i slutändan alltid där för att stötta varandra.

Förutom Frasier och Niles ingår deras far Martin Crane (John Mahoney), hans massör Daphne Moon (Jane Leeves) och Frasiers tekniker på radiostationen där han jobbar Roz Doyle (Peri Gilpin) i huvudgruppen av karaktärer i serien. Det som slår en när man ser serien är att alla karaktärerna passar in väldigt bra. Visst man har sina favoriter men alla klarar av att ha huvudrollen i ett avsnitt…

För övrigt är avsnitten i säsong fem rätt fristående. Det finns några röda trådar som till exempel Niles skilsmässa och hemliga kärlek till Daphne och Roz graviditet men serien är dock inte sådan att man måste se alla avsnitt även om det naturligtvis är att rekommendera.

Några avsnitt som stod ut lite extra under säsong fem var "Room Service" där Frasiers före detta fru kommer till stan och trasslar till det för Frasier och Niles och "The Life of the Party" där Niles ordnar ett singelsparty och Martin färgar håret med förödande resultat.

Det enda negativa jag egentligen har att säga när det gäller säsong fem är att avsnitten trots allt är rätt gamla. Serien gjordes i 11 säsonger så här är vi alltså inte ens halvvägs. Fast, även om säsong fem är 10 år gammal är den rolig…riktigt rolig!


EXTRAMATERIALET

Boxen innehåller tyvärr inget extramaterial. Jag är övertygad om att det måste finnas en hel drös med tabbar och liknande. Varför slängde man inte med det här?


TRE SAKER

1. I inledningen till varje avsnitt händer det något med logga (som består av Seattles skyline och titeln) Det kan vara så att en lampa blinkar, raketer som skjuts upp eller en hiss som åker till toppen av ett hus. Hur som helst är det en kul liten grej att kolla på.

2. Lite av det som gör samspelet mellan bröderna (Frasier och Niles) och pappan så roligt är att pappan är deras totala motsatts. Han är lugn och hetsar inte upp sig i onödan medan de är helt neurotiska och ska överanalysera in i minsta detalj. Skaparna av serien har verkligen lyckats fånga detta.

3. När "Frasier" lades ner 2004 hade Kelsey Grammer gjort rollen som Frasier i 20 år. Först i serien "Skål" och sen i "Frasier". Snacka om att hamna i ett fack…


HANS-ÅKE LILJA (2007-04-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA