Underhållande sci-fi-mix till popcornen

FILMEN

Att göra böcker och filmer för "unga vuxna" har blivit en miljardindustri under de senaste åren. Man kan kanske för enkelhetens skull utgå från "Harry Potter" som måhända inleddes som en barnserie, men sedan växte upp tillsammans med sin läsekrets. Men den stora succén står "Twilight" för, och "I Am Number Four" vänder sig till samma publik.

Här handlar det om nio barn från planeten Lorien som kommit till jorden med varsin väktare när hemplaneten invaderades och förstördes av Mogadorianer. De nio barnen växer upp utan att känna till varandra och får successivt lära sig mer om sina speciella krafter, men Mogadorianerna har följt med till jorden och jagar dem i tur och ordning. Lagom till att den tredje Lorienöverlevaren mördats flyttar den fjärde (Alex Pettyfer) tillsammans med sin väktare Henri (Timothy Olyphant) från Florida till Paradise, Ohio. Där får nummer fyra det ohemliga namnet John Smith och försöker acklimatisera sig så diskret det går i skolan, och han blir snabbt kompis med fotografen Sarah (Dianna Agron) och nörden Sam (Callan McAuliffe).

I takt med att Mogadorianerna kommer närmare vaknar Johns krafter till liv och det blir allt svårare att hålla en låg profil. Samtidigt har han fått starka känslor för Sarah, och Sam har en bakgrund som indirekt påverkar John. Livet blir allt mer komplicerat och en farlig konfrontation stundar.

Filmen har regisserats av D.J. Caruso som lyckades få till en riktigt bra och spännande ungdomsfilm i "Disturbia" för ett par år sedan och även här lyckas han trots att filmen stundtals blir lite töntig. Grundstoryn till filmen är ju ett ihopkok av lite allt möjligt så som "Superman", "Spider-man", filmen "Jumper", tv-serien "Kyle XY" och diverse gott och blandat från sci-fi- och fantasygenrerna.

Men det blir inte så tokigt. Gott om spänning och action och en massa unga, snygga människor (till och med filmens nörd ser bra ut) i huvudrollerna. Lite kärlek, lite high school-tjafs och onda monster i en och samma film. Det är bara att göra lite popcorn och sjunka in i filmen under knappt två timmar.


EXTRAMATERIALET

Regissören D.J. Caruso introducerar en knippe förlängda och bortklippta scener som inte tillför så himla mycket. Lustigt nog är det en scen som han inte förklarar varför den togs bort, men jag antar att det är för att mörka den enorma mängd klaff-fel som man måste var blind för att missa.

I en liten kortare featurette får vi träffa Terese Palmer som spelar "Number Six" som dyker upp mot slutet av filmen, som är den karaktär som bidrar med mest action i hela filmen. En trevlig liten film.

Några bloopers avrundar extramaterialet.


TRE SAKER

1. Slutet öppnar delvis upp för en uppföljare, även om någon sådan inte annonserats. Fast "I Am Number Four 2" låter inte som någon bra titel...

2. Å andra sidan bygger filmen på en bok som ska bli den första av sex romaner där nästa - "The Power of Six" - släpps nu i sommar, så då kanske det blir en uppföljare i alla fall.

3. Boken är skriven av Pittacus Lore som är en gemensam pseudonym för James Frey och Jobie Hughes. Frey hamnade i blåsväder för några år sedan när hans gripande självbiografi visade sig till större delen vara fabricerad och det blev allt från stämningar till bråk med Oprah Winfrey som resultat.


ANDERS JAKOBSON (2011-07-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Science fiction
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Disney
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Deleted Scenes With Introductions By Director D.J. Caruso, Becoming Number 6, Bloopers
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (28/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA