Om livet efter livet

FILMEN

OK, jag snodde rubriken från taglinen på omslaget, jag erkänner det rätt ut, men den sammanfattar serien mycket bra.

Georgia Hess är en typisk 18-åring. Less och arbetslös efter oavslutade collegestudier, med jobbiga föräldrar och en 10-årig syster som lika gärna kunde varit osynlig. Man kan säga att Georgia väntar på att något oväntat ska hända.

Och något oväntat händer - en toalettsits från rymdstationen Mir rasar ned från himlen i 300 km/h och landar rätt på Georgia som dör, för att genast återuppstå. Georgia har blivit utvald till att bli lieman, vilket innebär att hon ska vaka över dem som ska dö och ta deras själar precis innan det sker. Om hon inte sköter sitt jobb hamnar den nydöda i en mycket otrevlig sits, vilket Georgia snabbt blir varse om.

Problemet är att Georgia inte alls trivs med sitt nya uppdrag, ett uppdrag hon inte blir av med förrän hon samlat tillräckligt många själar, och som lieman har hon en fysisk gestalt vilket innebär att hon måste äta och bo någonstans - alltså tjäna pengar precis som vilken människa som helst. Samtidigt oroar hon sig för sin gamla familj och speciellt för den osynliga lillasystern som förändrats drastiskt efter Georgias död.

Till en början tycker jag att Georgia Hess är en ganska trist karaktär, alldeles för nedstämd och småtjurig. Det slår inte direkt gnistor om Ellen Muths skådespeleri, även om hon faktiskt passar ganska bra i rollen. Men efter ett par avsnitt när man både bekantat sig mer med Georgia och formen på serien känns det mycket bättre. Hennes lite småsläpiga stil är rätt skön, och karaktären växer.

Hennes liemänskollegor är mer direkta som karaktärer och sätter snabbt färg på serien. Under seriens gång får vi veta mer om dem och deras bakgrund, men Georgia står helt klart i fokus som en grubblande tonåring som inte vet vad hon ska göra med sitt liv... efter livet, och som saknar allt det hon inte han uppleva innan hon dog.

"Mitt liv som död" visades på Showtime i USA, vilken är den andra stora kabelkanalen jämsides HBO och det betyder att serien innehåller svordomar och en del sexanspelningar, men ändå känns det som en serie som skulle kunna ha visats på bästa sändningstid för ungdomar. Det är lite skevt, men jag antar att tillräckligt med ungdomar hittade till serien i alla fall. Eller så gjorde de inte det, serien lades nämligen ned efter två säsonger.

Avsnitten är lite ojämna men som helhet är "Mitt liv som död" klart godkänd. Hyfsat originell men kunde säkert ha skruvats till lite extra.


EXTRAMATERIALET

Likt många andra tv-boxar har "Mitt liv som död - Säsong 1" ett tillfredsställande extramaterial. Man kan klicka igång ett kommentarspår med skådespelarna till pilotavsnittet och man kan se ett 30-tal bortklippta scener, av olika längder, de flesta från det långa pilotavsnittet.

Det finns en kort featurette med det opassande namnet "The music of Dead like me". Det är ett femminutersklipp där det växlas mellan två intervjuer med exekutiva producenten John Masius och The Police-medlemmen Stewart Copeland som gjort musiken. Det är väldigt lite av det som sägs i intervjuerna som direkt handlar om musiken, utan det är mer allmänt om seriens känsla.

Det finns också en ungefär lika lång titt bakom kulisserna där skådespelarna berättar lite om sina roller och om serien.


TRE SAKER

1. När alla andra valde "Cityakuten" så tittade jag på "Chicago Hope", och en av favoriterna var Dr Jeffery Geiger spelad av Mandy Patinkin. Patinikin gör i "Mitt liv som död" rollen som Rube, den som fördelar jobben bland liemännen och glänser givetvis varje gång han är med i rutan.

2. Klämkäcka karaktären Delores Herbig som är chef över Georgia i hennes dagjobb kommer i framtiden att figurera som illustration till just ordet "klämkäck".

3. Det är en del specialeffekter i serien, vissa bättre än de andra. Bland det bättre är "ljuset" man som död ska gå in i för att komma vidare. Detta "ljus" ser alltid olika ut från person till person och är mycket snyggt gjort.


ANDERS JAKOBSON (2007-06-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2007
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Kommentarspår, bakom kulisserna, the music of "Dead like me", borttagna scener
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (2/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA