Faktiskt en ganska lyckad coverversion

FILMEN

Jag älskar "The Office". Jag ser om serien varje år och i höstas köpte jag manusböckerna (även om jag är tämligen övertygad om att det är "transcripts" och inte manus...) som jag givetvis plöjde omgående.

När det för några år sedan annonserades att NBC skulle göra en egen version av "The Office" var det många - däribland jag själv - som stönade till om detta eviga amerikanska tilltag att göra egna varianter av icke-amerikanska succéer. Det finns hur många exempel som helst att rabbla upp.

Men när amerikanska "The Office", med titeltillägget "An American workplace" dök upp så tittade jag med illa dold iver. Och det var inte så tokigt. Visst, det är en "cover" karaktär för karaktär och pilotavsnittet är till och med en ganska bokstavstrogen kopia av det första avsnittet i originalet.

Därefter fortsätter kopian att snegla på originalet. Den överliggande storyn om hotet om nedskärningar finns där, och en och annan scen är en variant plockad från originalserien - men den tar också sin egen väg och i och med det utökar det existerande "The Office"-universumet med nya historier. Det gillar jag. Det funkar och det är kul.

Det är Steve Carrell som fått den otacksamma rollen att kliva in i Ricky Gervais paradroll som den osmidige chefen som tror att han är populär, rolig och omtyckt när han inte alls är det. Här heter han dock Michael Scott och inte David Brent. Faktum är att alla karaktärer har nya namn, men välbekanta egenskaper.

Första säsongen består av sex avsnitt och den tydligaste skillnaden mot originalet är att handlingen berättas mycket snabbare, vilket i och för sig inte är ovanligt i amerikanska serier. Som exempel klarar de av det engelska 30-minuters avsnittet på 21-22 minuter. Temposkillnaden märks om man är van vid det engelska mer utdragna berättandet som borgar för mer av de där pinsamma stunderna som gör "The Office" till vad det är.

Tonen är också lite mer positiv överlag, och eftersom det är gjort för amerikansk tv är det förstås inga svordomar och sexanspelningar.

Men som sagt, kopian funkar, och Steve Carell och hans ensemble gör ett bra jobb och får till en välljudande "cover". Bästa avsnittet: när Jim (Tim-karaktären) ingår i en pakt med Dwight (Gareth-karaktären) som slutar med att Dwight sitter intejpad i kartong på lagret medan alla andra äter glasstårta på kontoret.


EXTRAMATERIALET

Bonusmaterialet består av ett ganska omfattande block av borttagna scener, nästan en timmes material sammanlagt. Här finns en hel del sekvenser som man känner igen från originalet, men som hamnade i papperskorgen mest sannolikt för att spellängden per avsnitt är så pass kort.

Möjligen saknar man en bakomfilm och kommentarspår.


TRE SAKER

1. Den amerikanska versionen är inte den enda "covern" på "The Office". Det finns både en fransk och en kanadensisk version, samt en inofficiell tysk kopia och även en norsk variant.

2. Receptionisten Pam (i originalet Dawn) har precis enligt originalupplägget en pojkvän på lagret som i den här versionen har det för oss svenskar underhållande namnet Roy Anderson.

3. Ricky Gervais och Steve Merchant har uttalat sig positivt om den amerianska versionen (i säsong 3 har de till och med skrivit ett avsnitt). Ricky: "I think people are always gonna be wary of a remake — it's a tradition, but this remake is aimed at the 249 million Americans who didn't see the original TV show. There's not gonna be many Texas farmhands going, 'Eccch, not another version. I can't believe it.'"


ANDERS JAKOBSON (2006-11-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Universal
Ljud: Stereo
Bild: Anamorfisk widescreen
Extramaterial:
Deleted scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA