Byter perspektiv alla sätt och vis

FILMEN

Den 140 minuter långa "The Place Beyond the Pines" är en tung film. Den är i ärlighetens namn alldeles för lång för sitt eget bästa och är man inte på humör för ett långsamt berättande kan filmen nog bli outhärdlig. Jag såg den med ett humör som var precis vid gränsen, men på rätt sida så att historien engagerade mig genom de nästan 2,5 timmarna.

Det var länge sedan jag såg en film som så tydligt byter perspektiv som "The Place Beyond the Pines". Inte bara en gång, utan två. Dessutom byter karaktärerna perspektiv i sina respektive liv. Det handlar om förändringar och val, uppoffringar och krav, samt om relationen mellan fädrer och deras söner.

Till en början heter huvudpersonen Luke (Ryan Gosling). Han är motorcykelförare och reser runt med ett ambulerande nöjesfält som stannat till Schenectady, New York och bland publiken får Luke syn på ett bekant ansikte. Ett år tidigare hade Luke ett möte av det hetare slaget med Romina (Eva Mendes) och nu visar det sig att hon har en liten ny människa hemma som självklart är Lukes son. Trots att Luke egentligen ska åka vidare med nöjesfältet blir denna information avgörande för hans framtid och han byter perspektiv. Han bosätter sig i Schenectady för att komma närmare sin son och försörja honom. Dessvärre blir detta genom att börja råna banker.

Bradley Cooper kommer in som huvudperson nummer två sent i filmen. Han spelar polisen Avery som efter en lite diskutabel hjälteinsats ändrar perspektiv på sitt liv. Han blir indragen i några kollegors fula spel och börjar bli väldigt tveksam till deras agerande och tvingas ta ett avgörande beslut.

Den sista tredjedelen utspelar sig femton år senare och knyter ihop de båda huvudpersonernas historier genom att byta perspektiv igen, kanske till och med genom att introducera ytterligare två perspektiv.

Jag är medvetet lite luddig här då jag tror att man får ut allra mest av filmen om man inte riktigt vet alla vändningar i historien. Det är inga twister direkt, men ändå är det värt besväret att inte veta allt för mycket.

Det är helt klart en välspelad film. I och för sig är Gosling ungefär lika sammanbiten och tyst som hans karaktär i "Drive", och det är väl talangfullt att spela på det viset även om Gosling ligger lite i riskzonen till att bli enformig. Då imponerar Cooper mer som spelar lite plågad och pressad, vilket känns ganska långt bort från de mer humoristiska roller man van att se honom i.

Trots det lite klumpiga formatet är "The Place Beyond the Pines" en bra film där perspektivbytena är det unika som lyfter den en smula.


EXTRAMATERIALET

Bakomfilmen är i princip rent promotionmaterial där skådespelarna berättar lite om karaktärerna, manusförfattaren/regissören Derek Cianfrance om storyn och skådespelarna, och så lite bilder från filmen och från inspelningen. Allt är över på ungefär fem minuter och har inte givit speciellt mycket mervärde.

Det samma gäller de få borttagna/förlängda scener som finns med. Det känns egentligen bara som just längre scener utöver en som är helt bortklippt. Inte något att plocka med sig härifrån heller.

Kvar är då kommentarspåret med Cianfrance som jag inte lyssnat på, men förhoppningsvis har han något givande att berätta till sina bilder.


TRE SAKER

1. Det är svårt att förstå när filmen ska utspela sig under de första två tredjedelarna. Det känns som 80-tal eller tidigt 90-tal, men i och med att den sista tredjedelen utspelar sig i nutid "femton år senare", betyder det alltså att huvuddelen av filmen utspelar sig i sent 90-tal.

2. Filmen utspelar sig i Schenectady, New York och är även inspelad där. Schenectady är ett mohawkord som betyder "beyond the pine plains" vilket förklarar titeln på filmen.

3. Musiken i filmen är gjord av Mike Patton, men det hade man nog aldrig kunna gissa då musiken är väldigt suggestiv och lågmäld.


ANDERS JAKOBSON (2013-08-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Deleted/extended scenes, Feature commentary, Featurette: Going to the Place
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA