Kul film om ond bråd död

FILMEN

Oliver Whynacht är en minst sagt försiktig person. Han är den typ som när han blir nervös börjar blöda näsblod och dessutom tycker att det mesta i livet är värt att oroa sig för. Nu ska han tillbaka till sin barndomsstad då hans far dött och det blivit dags att läsa upp hans testamente. Till Olivers förvåning visar det sig att pappan drivit en begravningsbyrå som han nu lämnat över till Oliver. Det finns dock ett problem. Ingen i staden dör och byrån står på grund av detta på ruinens brant.

Förutom Oliver finns det även två anställda i firman. Dels har vi Henry Sanipass som är vaktmästare, Vice VD och allt-i-allo och dels har vi Roberta Knickel som är den som tar hand om kropparna och förbereder dem för begravningen. För att trösta Oliver och även övertala honom att inte lägga ner begravningsbyrån tar hon med sig honom på den lokala puben. Efter att ha druckit en del slumpar det sig inte bättre än att Oliver (som egentligen är för full för att köra) på vägen hem kör på och dödar en man som är ute och promenerar. Roberta får då idén att de ska får det att se ut som en olycka vilket dessutom även resulterar i att de får en kund till begravningsbyrån. När den första skräcken lagt sig inser de att detta kanske vore ett bra sätt att skaffa kunder även i fortsättningen…

"Just buried" är en rätt kul komedi där man faktiskt också tänkt till lite. Det visar sig nämligen att allt inte är vad det verkar i slutänden. Både Rose Byrne och Jay Baruchel gör ett bra jobb som Roberta och Oliver och personligen kan jag inte tänka mig någon som passat bättre som den tafatte Oliver än Jay. Han gestaltar den tafatte Oliver perfekt.

Kanske är filmen lite överdriven emellanåt men å andra sidan är det ju inte direkt ovanligt när det gäller komedier. Det är dock glädjande att man tänkt till lite när man skrev manuset och att det som händer faktiskt driver historien framåt mot ett lite oväntat, men bra, slut.


EXTRAMATERIALET

Inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Graham Greene som spelar Henry Sanipass kommer säkert de flesta att känna igen. Han har en diger meritlista.

2. I en scen är det en man som joddlar och i samma ögonblick jag hör det känner jag att jag verkligen inte uppskattar joddling… milt sagt.

3. Originalfilmaffischen ser så mycket mörkare (och bättre) ut än den svenska som jag personligen tycker har lite av den där typiskt tråkiga komedifilmsstilen över sig.


HANS-ÅKE LILJA (2009-02-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA