Ännu ett standardfängelsedrama

FILMEN

19-åriga Eric förflyttas i förtid från ungdomsfängelse till vuxenfängelse på grund av sitt våldsamma beteende. Där sitter redan hans pappa sedan många år. Sen har du sedvanliga snubben som styr fängelset från sin cell, de korrumperade och/eller sadistiska vakterna, folk som försöker mörda varandra i celler och duschar (dock inte i matsalen eller rastgården, pluspoäng) samt allmänt tjafsande i terapigrupper, och så vidare. Folk säger "fuck" som var tredje ord och agerar psykologiskt eller fysiskt aggressivt vad som än händer, till exempel om man får mat.

En fängelsefilm av standardmodell 1 A med andra ord.

Skådespelarprestationerna är i många fall av mycket hög klass, och det är inget som helst fel på filmhantverket. Det finns bara ingen som helst anledning att engagera sig i eller sympatisera med någon av karaktärerna, utom möjligen gruppterapiledaren Baumer (Rupert Friend från "Homeland"). Erics helt oförutsägbara förändring från psykotisk till zenmästare går nästan från ett klipp till ett annat, och tjänar förstås bara som ett upplägg inför standardslutet när allt ska ställas på sin spets.

Han må ha jobbat många år som fängelseterapeut, men Jonathan Asser behöver jobba längre med sina filmmanus innan han försöker igen. Leta i stället upp den brittiska klassikern "Scum" från slutet av 70-talet och se hur en slipsten ska dras.


EXTRAMATERIALET

Två trailers för andra filmer.


TRE SAKER

1. Man hade en tävling för att ta fram den svenska titeln på bio. "Blodsband" var den fantasifulla titeln som vann. Andra originella titlar som var på tapeten var "I fäders spår" och "I skuggan av en far". Du har rätt, jag är ironisk.

2. Förutom sluttexterna finns ingen filmmusik.

3. Eftersom filmen i princip bara fått hyllningar av recensenter och publik världen över, så kan ni utgå ifrån att jag har helt fel och att ni förmodligen kommer att gilla den.


HENRIK ANDERSSON (2015-02-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA