Medelmåttig snutaction

FILMEN

Snutfilmsklichéerna duggar tätt i "Cop Killer". Vi har de korrupta snutarna, vi har en polismördare och vi har gröngölingen som paras ihop med en veteran. Även om "Cop Killer" stundtals är ganska spännande och välgjord så blir det sammantagna intrycket att det ändå är en ganska medelmåttig film som inte kommer med speciellt mycket nytt eller lyckas göra något extraordinärt av teman som redan avhandlats i mängder av filmer.

Narkotikapolisen Quintana mördas och den färska mordutredaren Sullivan (Shawn Hatosy) paras ihop med Quintanas gamla kollega, den haltande Kingston (Ray Liotta) för att lösa fallet. Sullivan kör på hårt. Han vill hävda sig, men möter ständigt motstånd från de mer erfarna Detroitpoliserna. För spåren leder till fler poliser, som Fowler (Clifton Powell) och Rogan (Kevin Chapman) som menar att de inte har något med Quintana att göra trots att bevisen säger så. Bevisen säger även att Quintana var en smutsig snut.

I en inledande prolog får vi veta att även Kingston var nära bekant med Quintana, Fowler och Rogan - och detta får även Sullivan veta, men då har även Fowler och Rogan dödats av polismördaren. Vid det laget vet vi tittare vem mördaren är, vilket inte är så svårt att lista ut innan det avslöjas, och lite av spänningen försvinner. Fast filmen tar en annan vändning under den andra hälften som får fart på spänningen igen, men det hjälper inte så mycket och till slut sitter jag mest och tittar på räkneverket och inväntar slutet.

Som sagt - filmen kommer inte med något nytt och känns mest som en medelmåttig tv-deckare. Ingen av skådespelarna gör några karriärsavgörande insatser, utan det rullar på mest på rutin. "Cop Killer" är ingen klassiker, utan snarare en film vars öde är att bli visad på TV6 om några år.


EXTRAMATERIALET

Utöver två bortklippta scener finns det en mängd kortare bakomfilmer som tar upp de olika mordscenerna i filmen, hur man skapade en verklig (nåja...) polisfilm, öppningssekvensen och Detroit som inspelningsplats.

Genomgående för alla bakomfilmer är att skaparna verkar väldigt nöjda över sin film, och när jag själv beskriver den som "medelmåttig" är det svårt att ta in det de säger.


TRE SAKER

1. Filmens originaltitel är "Street Kings 2: Motor City", vilket alltså indikerar att den är en uppföljare till "Street Kings" och det är den till miljö och tema, men inget annat. Det finns en återkommande skådespelare, men han spelar inte ens samma roll.

2. I filmen görs en referens till Hannibal Lector, vilket är lite underhållande i och med att Ray Liotta blev en av Hannibals mest minnesvärda offer i just "Hannibal".

3. Skivan menar att filmen är "Unrated", vilket brukar betyda extra mycket våld och elände. Så är det inte.


ANDERS JAKOBSON (2012-08-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: FOX
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Deleted scenes, Murder scene deconstructions, Creating a convincing cop story, An explosive opening, Motor City setting
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA