En ung kvinnas sexuella väg till vuxenlivet

FILMEN

Minnie (Bel Powley) är 15 år gammal och börjar upptäcka män till den grad att det är allt hon kan tänka på. Hon faller för sin styvpappa Monroe (Alexander Skarsgård) och de inleder ett förhållande. Vi får följa Minnies utveckling från en tonåring som endast har sex på hjärnan till en förstörd ung kvinna som kämpar för att hitta sig själv.

Bredvid Minnie lever hennes mamma Charlotte (Kristen Wiig) som ägnar det mesta av sin tid åt att dricka, ta droger och festa. Hon är inte direkt en bra förebild för sin dotter och allt efter filmen fortskrider blir Minnie allt mer som henne. Extra symbolik blir det i och med att Minnie och Charlotte är ganska lika varandra till utseendet och båda har en blond kompis som även de ser väldigt lika ut. Det hela gör att Minnies resa blir betydligt mer intressant. Vi ser hela tiden vem hon kan och är på väg att bli vilket gör att vi hela tiden hoppas att hon ska ta en annan väg i slutet.

"The Diary of a Teenage Girl" är en film som tacklar de problem som troligtvis många tonårstjejer kan känna igen sig i. I dagens samhälle känner sig många tjejer som sexobjekt och här kommer en film där en ung tjej lever sig in i den rollen. I termer som att visa dessa unga tjejer att man inte behöver vara ett objekt för andra utan endast behöver leva för sig själv blir denna film väldigt viktig. Normalt får vi se filmer med unga killar som utforskar sin sexualitet och tjejer som är ganska timida. Här är det tvärtom och bara av den anledningen är filmen helt fantastisk. Överlag är det här inte min typ av film, men jag kan som sagt uppskatta hur viktig den är i fråga om att föra filmbranschen vidare mot en mer jämställd och feministisk bransch.

Något jag gillar är de små inslagen av tecknade serier, speciellt då Minnie sträver efter att bli en seriekonstnär. Filmen baseras även på en bok som även den har inslag av serieteckningar. Det blir en oerhört snygg flört med boken, men också väldigt vågat då många som filmatiserar en bok gärna går ifrån den för att skapa sitt eget original.

Med sin independent-stil är "The Diary of a Teenage Girl" riktad mot en ganska smal typ av publik. Det är ingen film att se tillsammans med familjen under fredagsmyset, dock är det en film som jag verkligen rekommenderar.


EXTRAMATERIALET

Normalt är jag inget större fan av bortklippta scener. De är bortklippta av en anledning och enda gången de är bra är om filmen i sig inte är riktigt bra. Här tycket jag dock att de är ganska roliga att se på. Det är tre helt olika scener. En scen är olika outtakes på en och samma scen som även finns med i filmen. Vi får då se Kristen Wiigs improvisationsförmåga och det blir faktiskt ganska roligt. Sen finns det en scen som troligtvis aldrig skulle vara i filmen. Det är som en inspelad liten kortfilm som inspireras av Minnies serie där hennes katt är huvudrollen. Sista scenen är en bortklippt scen som faktiskt känns ganska viktig när det kommer till Minnies kompisrelationer.

Som extramaterial finns också en kort dokumentär om hur filmen blev till. Det är manusförfattaren och regissören Marielle Hellers första film och hon gör det med bravur. I denna korta dokumentär pratar hon om varför hon blev så berörd av berättelsen och hur hon tänkt genom casting och filmning. Riktigt intressant och roligt att se på.

Om man vill kan man se hela filmen med kommentarspår där man får chansen att höra Marielle Heller, Bel Powley och Alexander Skarsgård prata om inspelningen. Om man, som jag, tycker det är intressant att lyssna på blir det just det – intressant. Dock blir det lite långtråkigt efter ett tag och är nog mer något för de som är lite mer nördiga på området.

En bonus är en liten kort film med Q&A tillsammans med Marielle Heller, Bel Powley och Alexander Skarsgård. Mycket info man får är samma som i den korta dokumentären, men det är i slutändan helt okej att titta på. Det är inte den bästa delen av extramaterialet, men som sagt helt okej.


TRE SAKER

1. Baseras på boken med samma namn av Phoebe Gloeckner och gjordes först till en pjäs där Marielle Heller spelade Minnie.

2. Bel Powley var en av de första skådespelerskorna Heller såg en audition av för rollen som Minnie. Hon ville inte ta första bästa, men återkom hela tiden till Powley som till slut fick rollen.

3. Samtliga sexscener spelades in första inspelningsveckan och är Powleys första sexscener i film.


EMMA ÅKERLIND (2016-05-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Marielle's Journey: Bringing The Diary To Life, Q&A, Commentary
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA