Ett stort skämt men bra skådespelare

FILMEN

Hur en del filmer kan få göras är för mig många gånger en gåta. Men det är klart, om filmen innan var en succé och när då regissören, i det här fallet Johan Brisinger, bestämmer sig för att göra ett nytt drama med samme man, i det här fallet Michael Nyqvist, i huvudrollen så kanske det är svaret på frågan. "Änglavakt" är förmodligen bland den sämsta film jag någonsin sett. Det tog mig tre olika tillfällen för att ens ta mig igenom filmen och alla minuter var ren och skär plåga.

Filmen handlar om Cecilia (Izabella Scorupco) och Ernst (Michael Nyqvist) som är lyckligt gifta och har en nioårig son vid namn Alexander tillsammans. Allt är väl egentligen för bra för att vara sant. En dag trillar Alexander på cykeln och slår i huvudet. Efter det vaknar han aldrig utan befinner sig efter en operation fortfarande i koma. Familjen är naturligtvis förkrossad och tar sig nätt och jämnt igenom vardagen. En dag stöter Cecilia på Walter (Tchéky Karyo) när han blir rånad i ett bilgarage. Cecilia hjälper Walter, som bara pratar franska, och efter händelsen träffar hon Walter när hon minst anar det. Ingen vet egentligen vad Walter är för en typ även om det är tydligt att han är en vänlig främling. Walter har i uppdrag att vägleda Cecilia och Ernst genom sorgen och få dem att aldrig sluta hoppas och tro på ett mirakel.

Det finns ingenting att klaga på hos Isabella Scorupco och Michael Nyqvist. De spelar bra och jag gillar dem båda. Det är manuset som det är fel på rakt igenom och det spelar därför ingen roll hur bra skådespelarna är för hur de än agerar är det ett hopplöst fall för dem från början. Det jag däremot undrar är hur de tänkte när de läste manuset? Tyckte de verkligen att det verkade vara en bra idé det här?

Det går inte att ta filmen på allvar och jag frågar mig själv hela tiden om det är ett skämt. Det är en riktig skitfilm och om någon annan än Cecilia, Ernst och barn ser Walter är frågan. Jag tror inte det. Walter är någon slags ängel som tydligen var tvungen att prata franska.


EXTRAMATERIALET

När man ser "bakom kulisserna" förstår jag att tanken någonstans med den här filmen var väldigt god, men sedan gick något väldigt snett. Dessutom ger inte bakomfilmen" speciellt mycket mer än några få korta intervjuer varvade med scener ur filmen.

De borttagna scenerna är fyra stycken plus ett alternativt slut. Jag kan faktiskt sakna några av scenerna i den slutgiltiga filmversionen. Dessutom gör Kajsa Ernst en roll som psykolog som är helt bortklippt i slutversionen. Det alternativa slutet var helt bisarrt. Tur det valdes bort.


TRE SAKER

1. När jag halvblundar under en scen och bara lyssnar till Izabella Scorupco tycker jag att hon låter väldigt lik Suzanne Reuter.

2. Scenen där Walter dansar i parets vardagsrum är den absolut mest pinsammaste sekvensen i hela filmen.

3. Tchéky Karyo är alltså en stor fransk skådespelare som vi tidigare sett i bland annat "Nikita" och "Patrioten".


MARIA EREMO (2010-09-21)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: SF
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Bakom kulisserna, Bortklippta scener
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA