Känslomässigt tuffaste säsongen hittills

FILMEN

Säsong sex av "På Spaning i New York" är den känslomässigt tuffaste säsongen hittills och som omslaget till säsongen så klantigt avslöjar är det Bobby Simone som försvinner ur serien. Redan från början är han krasslig och tror först att han bara är förkyld. Det är han naturligtvis inte utan det visar sig att han har problem med hjärtat. Bobby blir inlagd och får även ett nytt hjärta. Något som inte var lika vanligt då som det är nu. Det räcker dock inte utan i avsnitt 5 där Bobby. Hans död är väldigt känsloladdad och man bygger upp det under de fem första avsnitten under säsongen och när det sen väl händer är det riktigt känslomässigt. Och naturligtvis får det följer under avsnitten som följer. Värt att notera är också att vi även i slutet av säsongen mister en av de större karaktärerna men att man då väljer en helt annan linje. Här läggs inte så mycket tid på själva döden utan mer på efterdyningarna.

I avsnitt 6 dyker Danny Sorenson, spelad av Rick Schroder, upp som Andys nya partner och alla som följt serien så här långt vet att Andy inte har lätt för förändringar. Han bestämmer sig nästan direkt för att detta inte kommer att funka. Det gör det naturligtvis och Andy och Danny får en mer mentor / lärling förhållande än Andy haft med någon av sina tidigare partners. Med det inte sagt att Andy inte kan lära sig saker av Danny men allt som oftast skiner det igenom att Danny är en rockie jämfört med Andy. Även Diane har stora problem med Danny i början och ser honom bara som en ersättare till Bobby vilket inte är tanken, inte på den nivån hon ser det i alla fall. Lite intressant är det dock att även om hon inte tål honom när han dyker upp så har de innan säsongen är slut kysst varandra…

Danny är Andys tredje partner och tyvärr även den svagaste av de tre. Han är ofta dyster och känns mer komplicerad än vad John Kelly och Bobby Simone gjorde. Karaktären driver inte handlingen framåt på samma sätt och dessutom känns han inte lika trovärdig som polis. Han känns lite för osäker och saknar pondus. Dock tror jag att detta är medvetet för att just få fram att han är en rockie och spela på att Andy kan hjälpa honom men det funkar inte. Han känns lite för svag…

En skillnad mellan den här och tidigare säsonger är att vi här får flera avsnitt som hänger ihop. Inte så att avsnitten bara handlar om en enda sak men vi får under ett antal avsnitt se lite som har med samma fall att göra. Så brukar det inte vara. Några saker spiller över från avsnitt till avsnitt men det brukar mest ha att göra med karaktärerna själva och inte så ofta med ett fall de jobbar med. Men jag gillar det. Det ger dem chansen att göra lite mer djupgående fall och det ger i sin tur lite mer komplicerad handling vilket är bra.

Annars händer det en hel del med karaktärerna den här säsongen. Andy och Sylvias son Theo börjar växa upp och faktiskt synas lite. Dolores som jobbade som receptionist avslöjas som prostituerad vilket i sin tur leder till en massa otrevliga händelser. John Irvin kommer tillbaka som stationens receptionist vilket är bra. Och även hans karaktär får vara med om lite saker den här säsongen. Säsong sex är en bra säsong. Vi får lite nya karaktärer, en del försvinner och det händer en hel del med de som är kvar. En karaktärsdriven säsong som dessutom är väldigt sorglig emellanåt.


EXTRAMATERIALET

Lite bilder från säsongen är allt vi får.


TRE SAKER

1. I säsong sex, som är inspelad i slutet av 1998, är första gången vi ser någon prata i en mobiltelefon.

2. Danny Trejo dyker upp i en liten biroll.

3. Detta är första säsongen som Dennis Franz kommer först i inledningen.


HANS-ÅKE LILJA (2013-02-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2 - inte svensk
Antal skivor: 6
Utkomstår: 2013
Bolag: Freemantle
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby Digital
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Bildgalleri
RECENSERAT DENNA DAG (21/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA