En av de bästa serierna…någonsin

FILMEN

"På Spaning i New York" är tillsammans med "Sopranos" den bästa serien som gjorts…enligt mig. När den kom var den dock väldigt kontroversiell för amerikansk TV. Det var mycket våld, det var mycket naket och det var otroligt mycket svordomar…

Skaparna av serien, David Milch och Steven Bochco, trodde nog aldrig att serien skulle bli den succé den blev även om de hoppades på det. Serien lades ner för några år sedan efter att ha visats under 12 säsonger.

Detta är dock den första säsongen och även om den inte är den bästa av de 12 är den ändå otroligt viktig för serien. Dels för att det är naturligtvis är här allt startar. Det är här som vi för första gången möter Andy Sipowicz (Dennis Franz). Här är han för övrigt allt annat än en mönsterpolis.

Vi möter John Kelly (David Caruso), Andys kollega, som är allt Andy inte är. Tyvärr fick Caruso storhetsvansinne efter första säsongen, begärde en lön som var alldeles för hög och sparkades. För serien var nog detta ett bra drag trots allt. Den hade nog kanske inte överlevt så länge som den nu gjorde med Caruso i en framträdande roll.

Vi möter även Greg Medavoy (Gordon Clapp) som är lite tillbakadragen och som hela tiden stammar när han blir upprörd. Vi möter James Martinez (Nicholas Turturro), Arthur Fancy (James McDaniel) och många andra.

När David Milch och Steven Bochco skapade serien tog de även hjälp av den tidigare polisen Bill Clark för att få alla detaljer rätt och även få material till en del av historierna. Jag tror att detta är en stor del av varför serien blev en sådan enorm succé som den faktiskt blev. Det kastades formligen Emmyutmärkelser efter den. Dessutom använder man sig av en lite ovanligt teknik när man filmar avsnitten. Kamerarörelserna är ryckiga och inte alls sådär smidiga som man var van vid. Det är lite mer live-känsla.

Sipowicz och Kelly är alltså seriens huvudrollskaraktärer och det är framför allt dem vi får följa under deras arbete som poliser på det 15:e distriktet i New York. Men även om det nu är de som har huvudrollerna utåt sett så är det en annan sak när man ser serien. Det som gör serien så stark är att alla karaktärerna har framträdande roller och tillsammans bygger upp handlingen. Det behöver inte alltid vara så att handlingen alltid fokuserar på Sipowicz och Kelly. Alla de andra karaktärerna klarar av att ha en framträdande roll i ett avsnitt.

Med andra ord "På Spaning i New York" är en starkt karaktärsdriven serie med otroligt starka karaktärer, ännu starkare manus och fantastiskt bra regi!


EXTRAMATERIALET

Förutom kommentarer av David Milch, Brad Silberling, Sharon Lawrence, Bill Clark och Michael Robin får vi ett gäng dokumentärer.

I "The Making of Season 1" får vi under en timme höra från i stort sett alla inblandade och se hur serien görs. Dokumentären är väldigt bra gjord och lämnar inte direkt något att önska. Man får veta det man vill…

I "Love on NYPD Blue" får vi en djupare inblick i kärleksparen i säsong 1. Det mest intressanta är väl kanske Sipowicz och åklagare Sylvia Costas. Ett otroligt omaka par.

I "Cast Blotter" får vi höra mer om hur castingen gick till. Vi får även se och höra lite om hur gästskådespelarna (där ibland David Schwimmer från "Vänner") valdes ut.

Utöver detta får vi även lite biografier över de medverkande samt chansen att jämföra manus med hur det blev i det färdiga avsnittet.

Extramaterialet får väl godkänt. Det enda man kan anmärka på är att det inte finns svensk text.


TRE SAKER

1. När serien lades ner efter 12 säsonger var det bara Dennis Franz som varit med i alla avsnitten. Gordon Clapp som Greg Medavoy hade även han varit med sen starten men kom inte med i serien förens avsnitt tre i första säsongen så Franz slog honom med två avsnitt.

2. Sipowicz har haft fyra partners. Först var det John Kelly, sen Bobby Simone (spelad av Jimmy Smiths), Danny Sorenson (spelad av Rick Schroder) och sist John Clark Jr (spelad av Mark-Paul Gosselaar som en del av er säkert minns som snyggingen in "Pang i Plugget")

3. Det verkar som om filmbolaget FOX har svårt att bestämma sig för om man ska get ut serien på DVD eller inte. De gav ut de fösta två säsongerna 2003. Sen hände inget förens 2006 då säsong tre och fyra kom nästan samtidigt. Sedan dess har det varit tyst angående kommande säsonger…


HANS-ÅKE LILJA (2007-05-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 6
Utkomstår: 2005
Bolag: FOX
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby Digital 4.0
Bild: 4:3
Extramaterial:
Kommentarer av David Milch, Brad Silberling,Sharon Lawrence, Bill Clark och Michael Robin, "The Making of Season 1", "Love on NYPD Blue", "Cast Blotter", Script to Screen comparison (still/video)
och Cast and Crew Biographies.
RECENSERAT DENNA DAG (29/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA