Efter 12 säsonger & 261 avsnitt är det slut

FILMEN

Sista säsongen av "På Spaning i New York" medför en hel del förändringar. Redan när man spelade in säsongen visste man att detta skulle bli den sista. Dennis Franz berättade i intervjun jag gjorde att hade han redan efter säsong nio gjort klart för Steven Bochco att 12 säsonger fick räcka.

Något som är lite tråkigt den här gången när det gäller karaktärer som försvinner är att vi inte får någon förklaring. Kelly Ronson som blir Ortiz kollega under säsong 11 försvinner utan förklaring och Eddie Gibson som tog över efter kapten Rodriguez är även han försvunnen. Vi får en liten vag hint om att man inte tyckte han drev sina poliser tillräckligt strukturerat men det är allt. Tidigare har man alltid varit bra på att berätta varför någon försvinner och det saknar jag här.

Istället för Kelly kommer Laura Murphy in och istället för Gibson kommer kapten Thomas Bale. Båda gör ett ganska osympatiskt inträde i serien. Vad gäller Murphy ändras dock detta rätt snabbt och man tar henne till sig och hon blir en i gänget. När det gäller Bale blir det dock svårare. Han är strikt och allt ska göras enligt regelboken och den som avviker straffas. Ni kan ju själva tänka er hur detta tas emot av Sipowicz…

Mitt i allt detta sörjer dessutom John Jennifer som tog livet av sig i slutet av säsong 11. Problemet är att han gör det genom att vara ute och supa, ligga med alla han kan och sen dyka upp på jobbet bakfull. Sipowicz som varit igenom allt detta själv tiger naturligtvis inte utan gör vad han kan för att få ordning på John som då vänder taggarna utåt. Det hela går så långt att de bestämmer sig för att inte vara partners längre. Då dyker ett spöke från det förflutna upp och räddar situationen… Vi får nämligen återse ingen mindre än Bobby Simone (i en vision) som var Sipowicz partner under några säsonger. Han talar honom till rätta och Sipowicz inser att han nu är den som måste ta hand om de yngre.

Även under den här säsongen får vi flera historier som sträcker sig över flera avsnitt. Bland annat en där Sipowicz hotas av någon eller några. Han har sina misstankar men inga bevis. Detta pågår under några avsnitt och tär på honom. En annan historia som pågår under flera avsnitt är upplägget fram till seriens slut är att Sipowicz bestämmer sig för att gå upp i rang och gör provet för att bli sergeant. Till sin förvåning så lyckas han. Han befordras och hamnar nu istället på bottenvåningen, något som i efterhand kanske inte riktigt var vad han ville…

Själva slutet då? Jo, det är bra och jag kommer här gå in på detaljer så vill ni se det ospoilat får ni avstå får denna sista del.

Sipowicz tar över ledningen av stationen efter att Bale skottskadats och valt att stiga åt sidan. Denna lösning känns klockren och ett bra slut för Sipowicz. Medavoy går i pension och blir fastighetsmäklare. Det känns också helt naturligt. John och Baldwin bildar ett nytt team, Ortiz och Murphy fortsätter som ett team och två nya, yngre killar, Ray Quinn och Joe Slovak kommer in och bildar ett nytt team. Det intressanta är att allt fortsätter. Saker och ting ändras men allt rullar ändå på och jag skulle gärna ha sett en fortsättning på serien men samtidigt skulle det varit väldigt svårt att inte ha med Sipowicz i samma utsträckning som tidigare. Och hur är det man säger…"man ska sluta när man är på topp" och det gör serien verkligen. Jag känner mig inte alls redo att ta farväl och det är ett gott tecken i det här fallet…


EXTRAMATERIALET

Några bilder från säsongen är det lilla extra vi får.


TRE SAKER

1. Sipowicz i rollen som sergeant på bottenvåningen var ingen hit. Tur att man inte körde på det längre än man gjorde.

2. Även Valerie försvinner den här säsongen spårlöst. Vi får ingen förklaring och vi vet heller inte om hon och Baldwin fortfarande är ett par.

3. Connie försvann redan under säsong 11 men hon nämns här och hon och Sipowicz är fortfarande gifta men hon syns aldrig.


HANS-ÅKE LILJA (2013-05-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2 - inte svensk
Antal skivor: 5
Utkomstår: 2013
Bolag: Freemantle
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby Digital
Bild: 1.33:1
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA