Pojken från trädgården

FILMEN

Det går inte att komma bort från att feel good-filmer får en att må bra. Ja, det är kanske en smått idiotisk sak att skriva, för det är ju hela poängen med det hela. Men i alla fall: "Berättelsen om Timothy Green" får en att må bra. Punkt!

Titelns Timothy (CJ Adams) är ett riktigt önskebarn. Bokstavligt talat. När Jim (Joel Edgerton) och Cindy Green (Jennifer Garner) fått ett slutgiltigt besked från doktorn att de inte kan få barn, dränker de sorgen med en flaska vin samtidigt som de fantiserar ihop alla de egenskaper deras barn skulle haft om det funnits. Allt för att få ett avslut på en lång och smärtsam kamp. Egenskaperna skriver de ner på lappar och lägger sedan i en trälåda som de gräver ned i sin trädgård. Deras dröm är begravd för alltid.

Men under natten händer något magiskt. Plötsligt har de en lerig tioårig pojke i sitt hus. På något sätt har deras fantasier blivit en helt vanlig pojke. Eller "helt vanlig" är kanske inte riktigt hur man ska beskriva Timothy. Utöver att han har löv som växer på sina ben, så är han inte riktigt som andra barn. Men han är allt det de önskat och drömt om.

Dock blir det inte helt lätt att förklara hur Timothy kommit in i deras liv och heller inte lika lätt att vara de perfekta föräldrar de bestämt sig för att vara. Men Timothy förändrar deras liv på mer sätt än de kan ana.

Det här är en väldigt fin film som baseras i önskan om att ha ett barn och den oändliga kärlek man vill ge till sitt barn. Den kan nog många relatera till. Filmen är även fin visuellt sett även om det inte är något märkvärdigt foto, men det är väldigt mycket natur och växter och löv och framför allt löv i höstfärger som får mig att se fram emot tiden då träden skiftar färg.

Dramat varvas med mysig humor och "Berättelsen om Timothy Green" blir till slut en riktigt trevlig och snäll film som jag blev glad av att se.


EXTRAMATERIALET

Det finns en handfull bortklippta scener med valbara kommentarer som tar ungefär fem minuter att ta sig igenom. Det är bland annat en hel karaktär som försvunnit - en obetydlig granne - samt en liten storyline som bara var bra att den inte var med i filmen, för mystikens skull. Men det är inga dåliga scener.

Det finns även en musikvideo av och med den fantastiska irländska sångaren Glen Hansard som många kanske känner igen från "The Committments" och "Once". En mycket fin låt.


TRE SAKER

1. Storyn är påhittad av Frank Zappas son Ahmed, men manuset är skrivet av regissören Peter Hedges som tidigare bland annat skrivit manusen till "Gilbert Grape" och "Om en pojke".

2. En stor del av handlingen handlar om traktens stora industri, en pennfabrik, som både Jim och Cindy jobbar på. Under förtexterna får vi se hur blyertspennor görs, riktigt spännande.

3. Oväntad trivia: Filmen utspelar sig i samma hus som är med i "Halloween II"... Snacka om kontrast!


ANDERS JAKOBSON (2013-05-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Disney
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.85:1
Extramaterial:
“This Gift” Music Video Performed By Glen Hansard, Deleted Scenes with optional Audio Commentary By Director Peter Hedges
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
KOMEDIERNA