Inte alls pjåkigt, Håfström

FILMEN

Sedan succén med den Oscarsnominerade "Ondskan" (2003) har den svenska regissören Mikael Håfström etablerat sig i Hollywood med fyra filmer: "Derailed" (2005), "1408" (2007), "Shanghai" (2010) och "Ritualen" (2011). Ingen av dessa filmer kan ses som någon braksuccé, men Håfström har ändå fått jobba med stora namn.

I "Shanghai" är det precis som i "1408" John Cusack som gör huvudrollen. Han är en amerikansk spion som anländer till Shanghai 1941. Han ska verka som journalist men får snabbt ett annat uppdrag som tar hans tid. En av hans spionkollegor har mördats och detta lämnar ett antal obesvarade frågor. Vem gjorde det? Vad visste kollegan och vem var den kinesiska flicka han planerade att smuggla ut ur landet?

Paul (Cusack) stöter ihop med den inflytelserika Anthony Lan-Ting (Yun-Fat Chow) och hans fru Anna (Li Gong) som Paul snabbt inser är involverad i den kinesiska motståndsrörelsen. I periferin finns också den hårda Kapten Tanaka (Ken Watanabe) som visar sig vara väldigt involverad i allting. Paul börjar lägga ihop pusselbitarna och blir allt mer angelägen om att hitta den kinesiska flickan, samtidigt som världen drastiskt förändras när Japan förklarar krig mot USA.

Det är en inte alls pjåkig spionthriller som Håfström fått ihop. Relativt spännande och med övervägande bra skådespel av några av de största asiatiska namnen och Cusack med flera. På minussidan kan jag dock tycka att för att vara spioner så är vissa "hemliga" överlämningar inte alls speciellt hemliga, och att filmen i stort känns väldigt "kulissig". Vissa scener köper jag inte alls på grund av dess utseende.

Men igen: filmen är inte alls pjåkig. Man har så klart sett bättre spionthrillers och i ärlighetens namn kommer "Shanghai" inte lämna något större avtryck i filmvärlden, men den underhåller åtminstone för stunden.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Pauls mördade kollega spelas av Jeffrey Dean Morgan. Det här är andra gången på ganska kort tid som Morgan gör en roll som mördas tidigt i en film och sedan figurerar flitigt i flashbacks. Förra gången var som The Comedian i "Watchmen".

2. Filmen skulle spelas in i Shanghai men den kinesiska regeringen drog hastigt och lustigt in tillstånden och färdigbyggda inspelningsplatser för tre miljoner dollar fick skrotas. I stället spelades filmen in i Bangkok och London.

3. Den senaste filmen Håfström gjorde i Sverige var "Strandvaskaren" (2004), men det var så klart "Ondskan" som ledde vägen till Hollywood.


ANDERS JAKOBSON (2011-06-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA