Samma gamla vanliga spökerier

FILMEN

Stånk... Den seglevade trenden med spökhus, besatta människor och demoner börjar bli rejält tröttsam nu. Det är alldeles för få varianter på temat för att det ska bli något extraordinärt när en ny film dyker upp. I "The Conjurings" fall blir det samma gamla vanliga spökerier som visas upp ännu en gång.

Och givetvis är det verklighetsbaserat, vilket gör det hela ännu mer tröttsamt. Den utgår från forskarparet Warren och deras paranormala utredning av familjen Perrons spökhus på 70-talet. Nu råkar allt detta vara sant, i alla fall i betydelsen att Warrens finns (eller... fanns - en av dem har dött) och att de utredde många olika paranormala fall, bland annat hos Perrons. Warrens var även inblandade i de fall som inspirerade "Amityville"-serien och "The Haunting in Connecticut".

Här spelas Ed och Lorraine Warren av Patrick Wilson och Vera Farmiga. Mellan raderna får vi veta att den senaste utredningen de var inblandade i slutade lite olyckligt och att Lorraine såg något som nästan satte henne i chock. De är med andra ord välmeriterade men även väl medvetna om farorna i sitt arbete. Därför är Ed tveksam till att Lorraine ska följa med när de får familjen Perrons fall på sitt bord, men till slut tar de hand om det ihop.

Paret Perron (Ron Livingston och Lili Taylor) och deras fem döttrar har flyttat in i ett gammalt hus som de köpt på en bankauktion. Redan första natten hittar de en igenbommad källare med en massa bråte och det går inte lång tid innan mystiska saker börjar att hända. Mamma Perron vaknar upp med blåmärken, yngsta dottern hittar en vän i en speldosa, en rutten lukt rör sig i huset och så vidare. Till slut vänder de sig till Warrens som genast konstaterar att demoner klamrat sig fast i familjen och att de behöver en exorcism så fort det bara går. Men paret Warrens närvaro gör bara att allting excellerar och allt blir värre omedelbart.

Det blir faktiskt lite spännande mot slutet även om jag hade önskat en lite mer negativ slutkläm. Vägen dit är dessvärre fylld av scener man sett förut och repliker som känns sagda. Trots ganska meriterade skådespelare i alla bärande roller känns det inte riktigt som de själva tror på vad de säger, och i och med att genren i sig är lätt att parodiera (vilket även har gjorts så att det räcker och blir över) hade det behövts något extra för att lyfta filmen. Lili Taylor drar det tyngsta lasset och gör en minnesvärd insats.

Har man som jag sett fler spökerifilmer än nödvändigt finns det inte så mycket att hämta från "The Conjuring", förutom att det faktiskt är en väldigt välgjord film inom genren, men fantastisk är den inte för den luttrade.


EXTRAMATERIALET

Två featuretter i olika längd låter verklighetens familjen Perron och Lorraine Warren komma till tals, dels om det som specifikt ligger till grund för just den här historien och dels för spökjagande i allmänhet. Det är som alltid roligt när de personer en film handlar om får komma uttala sig.

Den sista featuretten handlar om regissören James Wan och hur han gick tillväga för att göra en film som skrämdes på rätt sätt. Mycket fokus ligger kring det parti i filmen som jag tycker absolut bäst om, och där har Wan gjort ett bra jobb.


TRE SAKER

1. Det tog 20 år för filmen att bli gjord, och under den perioden har det kommit minst 20 filmer på temat.

2. Som till exempel "Requiem" och "The Devil Inside" som två utmärkta exempel på att det går att göra riktigt bra filmer på temat.

3. En uppföljare är planerad. "The Conjuring" blev en stor biosuccé i USA med 220 miljoner inspelade på en 20-miljonsbudget. Det doftar lite "Paranormal Activity"-franchise...


ANDERS JAKOBSON (2013-12-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Warner Bros.
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
The Conjuring: Face-to-face with Terror, A Life in Demonology, Scaring the "@$*%" Out of You
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA