Trippel i skräck gånger två

FILMEN

"Two evil eyes" är egentligen två filmer. Dels får vi "The Black Cat" som gjorts av George Romero och dels får vi "The facts in the case of Mr. Valdemar" av Dario Argento. Båda dessa historier är baserade på berättelser av Edgar Allan Poe så med andra ord borde det vara upplagt för en skräckfest eller? Nja, kanske inte… Visst, det är skräck, men det är skräck från 1990 och det är rätt korta filmer så det liknar i slutändan mest en variant på serier som "Tales from the Darkside" och "Twilight Zone".

Båda filmerna är strax under en timme och Romeros film, som för övrigt är den av de två som är bäst, handlar om en lyxhustru (Adrienne Barbeau) som inte kan vänta tills hennes sjuke man dör utan får med hjälp av hypnos honom att avsluta sina konton och på så sätt ge henne de pengar hon så gärna vill ha.

Naturligtvis går inte allt som planerat utan mannen dör medan han fortfarande är under hypnos. Detta i sin tur gör att han hamnar i ett mellanläge. Han är inte död men lever inte heller. Och till råga på allt finns fler där han är. Några som vill utnyttja honom för att ta sig ut i den verkliga världen…

Argentos film handlar om en polisfotograf (Harvey Keitel) som tagit för mycket bilder av döda människor, vilket gjort honom minst sagt ostabil. När sen hans flickvän tar med sig en katt hem brister det för honom. Han har stryper katten och fotograferar det hela för en bok han håller på att ge ut.

Som väntat dyker snart katten upp igen. Att den nu är död verkar den inte veta eller bry sig om utan den tuffar på som tidigare. Fotografen tycker dock inte att det är lika kul och när han försöker ha ihjäl den en andra gång går hans flickvän emellan med resultatet att han har ihjäl henne också…

Båda filmerna får godkänt även om de känns lite utdaterade. De har ju trots allt 18 år på nacken. Kanske hade de dessutom passat bättre som avsnitt i serier som just "Tales from the Darkside" och "Twilight Zone" istället för att sättas sammas som en film?

I huvudrollerna ser vi alltså Adrienne Barbeau och Harvey Keitel och båda gör väldigt bra ifrån sig. Det finns även en hel del andra kända ansikten som dyker upp lite här och var. Bland annat ser vi E.G. Marshall ("Creepshow"), John Amos ("Rötter") och Julie Benz ("Dexter") dyka upp i de två filmerna.

"Two evil eyes" får sammanfattas som en lite lagom film. Inte allt för skräckinjagande men heller inte helt värdelös. Två timmars helt okej underhållning… men kanske inte kvällens förstaval.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av två trailers varav den ena avslöjar alldeles för mycket av handlingen. Sen får vi även lite skrivet material såsom biografier, trivia om filmen och lite stillbilder. Förutom trailerna känns extramaterialet rätt meningslöst.


TRE SAKER

1. Titta lite extra på den galning som grävt upp ett lik och dragit ut dess tänder. Det är nämligen Tom Savini, specialeffektsmakaren, som dyker upp i en såkallad cameo.

2. Filmens italienska titel (Argento är ju italienare) är "Due occhi diabolici".

3. Från början skulle filmen innehålla fyra filmer. John Carpenter och Wes Craven skulle göra varsin förutom Argento och Romero. De drog sig dock ur projektet varpå Argento och Romero bestämde sig för att köra vidare på egen hand.


HANS-ÅKE LILJA (2008-05-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Studio S
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Specialskrivna biografier med Dario Argento, George A. Romero, Harvey Keitel och Adrienne Barbeau, Originaltrailers - engelsk och italiensk version, Filmografier, Trivia om filmen och Bildgalleri
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
KOMEDIERNA