Mellankoliskt om återvändande soldater

FILMEN

Temat i "Home of the brave" - soldater som återvänder efter Irakkriget och har svårt att fungera i det normala samhället - spår jag kommer att bli ganska vanligt förekommande i filmer framöver. Ingen vidare djärv gissning direkt, men det känns som ett ämne som kan ligga till grund för ett antal filmer (med risk för att bli uttjatat).

Med ett löfte om att få återvända till USA inom kort drar några soldater iväg i en militärkonvoj för att transportera förnödigheter. Men ett bakhåll stör den fredliga transporten och en eldstrid bryter ut. Tommy (Brian Presley) och Jamel (Curtis "50 Cent" Jackson) blir skadade och deras kollega Jordan (Chad Michael Murray) skjuts till döds. I en av de bakre lastbilarna skadas Vanessa (Jessica Biel) när en bomb briserar. Läkaren Will (Samuel L. Jackson) rusar till hennes hjälp.

Filmen får en riktig rivstart under den första kvarten, därefter plockas tempot ned avsevärt när soldaterna återvänder hem. Alla är de skakade av allt de varit med om. Will menar att han inte känner något längre och börjar agera märkligt mot sin familj samtidigt som han dyker djupare ned i flaskan.

Vanessa blev av med ena handen i explosionen och finner det väldigt svårt att återvända till sitt gamla jobb som idrottslärarinna. Tommy å sin sida får inte tillbaka sitt gamla jobb och blir uppmanad av sin far att söka till polisskolan. Jamel blir av med sin flickvän och tar henne som gisslan. Det går med andra ord inte speciellt bra för någon av dem.

Utan att säga för mycket så ordnar det till sig på slutet för de flesta av våra soldater, men vägen dit är både deprimerande och svår. Dramat är starkt och skådespelet är fint. Överlag en ganska stark film med en väldigt melankolisk touch.


EXTRAMATERIALET

En kort titt bakom scenerna finns inklämda bland en massa trailers till andra filmer på DVD:n. Inte så mycket att fördjupa i sig då filmen är kortare än 10 minuter.


TRE SAKER

1. Samuel L Jackson och Christina Ricci är återigen med i samma film (se "Black Snake Moan"). Fast den här gången spelar de inte mot varandra. Ricci har en väldigt liten roll som den dödade Jordans flickvän.

2. Att 50 Cent gör en av rollerna kan möjligen avskräcka vissa tittare som inte har speciellt stort förtroende för artister som blir skådespelare, men han gör bra ifrån sig. Faktum är att jag helt glömde bort att det var han som spelade Jamal, vilket kan ha att göra med att Jamal klädmässigt inte är speciellt mycket hiphop.

3. Jag saknar en teknisk förklaring till hur filmmakarna lyckades trolla bort Jessica Biels högra hand. Det ser väldigt trovärdigt ut.


ANDERS JAKOBSON (2007-12-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin krig
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Krig
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Behind the scenes, trailers
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA