En typisk, suveränt bra Crowe-film

FILMEN

Cameron Crowes självbiografiska "Almost Famous" är min absoluta favoritfilm. Den har allt jag söker efter i en film - karaktärer, en stark historia, bra dialog, smart manus, skön musik, snyggt foto, skratt och tårar och en helhetskänsla som är så gripande att man bara vill se om den igen och igen.

En typisk Cameron Crowe-film alltså, för det är nästan bara han som kan lyckas med det. Samma känsla finns i "Jerry Maguire" och delvis i "Singels" och "Vanilla Sky".

"Elizabethtown" är Crowes senaste film och den blev lustigt nog ganska sågad när den kom. Sågad för att vara en Crowe-film betydde medelmåttiga betyg. Som vanligt fattar jag ingenting, för "Elizabethtown" är en suveränt bra film.

Orlando Bloom gör Drew, en skodesigner som inledningsvis i filmen precis lanserat en ny sportsko. Men skon floppar något jävulskt och Drew förlorar nära på 1 miljard dollar till sitt företag. Knäckt och bara minuter från att ta sitt eget liv får han ett avgörande samtal: Hans far har dött och Drew måste åka till Elizabethtown i Kentucky och ta hand om allt.

På väg ditt träffar han flygvärdinnan Claire (Kirsten Dunst) som är allt Drew inte är i just denna sekund. De utvecklar en vänskap som hjälper Drew genom denna svåra tid när han står mellan två familjers önskningar och som han till slut måste behandla i en roadtrip med sin faders aska.

Trots att jag inte nämnt det så är det kärlekshistorien mellan Drew och Claire som är filmens kärna, beskriven så som bara Cameron Crowe kan.


EXTRAMATERIALET

Här finns det dessvärre anledning att bli mycket, mycket besviken. Extramaterialet till "Elizabethtown" är oerhört skralt och dåligt, och vanligtvis skulle jag inte tyckt så illa om det men det är ju ändå en Cameron Crowe-film och de brukar vara bortskämda med värdefullt extramaterial. Till exempel som på "Jerry Maguire"-DVD:n eller den suveräna "Almost Famous/Untitled"-DVD:n.

Vad vi har är två väldigt korta filmer, runt 2,5 minut styck där vi i den ena får se ett collage med klipp från skådespelarnas provfilmer och repeteringar, och i den andra presenteras alla medarbetare och i ärlighetens namn känns just denna film som något de gjort för eget bruk och inte något som konsumenterna har någon större glädje av.

Det finns också två längre versioner av två ganska obetydliga scener från filmen.

Vad som är mest upprörande är dock avsaknaden av ett kommentatorspår eftersom Cameron Crowe till skillnad från andra kommentatorer har något att säga. Det är otroligt synd att det inte finns något sådant.

Att det står "Special collectors edition" på framsidan av omslaget ser jag som ett stort skämt och min enda förhoppning är att det kommer en rejäl utgåva av filmen i framtiden för det här är inget annat än en misshandel av en så bra film.


TRE SAKER

1. Monumental scen #1: När Drew sitter på sin egenhändigt byggda självmordscykel och den fastgaffade köttkniven halkar ned precis när han ska ha ihjäl sig själv.

2. Monumental scen #2: Drew och Claires helnattssamtal över telefon. Så klart. Den här skriver in sig i historieböckerna och alla som haft ett sådant här samtal i verkligheten vet hur speciellt det är.

3. Monumental scen #3: Susan Sarandons långa tal. Vilken skådespelerska det är!


ANDERS JAKOBSON (2006-04-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 1.78:1 Anamorfisk Widescreen
Extramaterial:
Testkörning, Träffa teamet, Förlängda scener, Bildgalleri, 2 biotrailers
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA