Plumpen i Kevin Smiths protokoll

FILMEN

Det är i arla morgonstunden. Du är bonde och knallar ned till din ladugård för att mjölka din finaste ko. Men hur varsamt du än drar i spenarna kommer det bara sur gammal äcklig mjölk ner i spannen.

Ungefär så känner jag inför "Clerks: Uncensored" - den animerade serien baserad på Kevin Smiths succéfilm "Clerks". Smith är ganska duktig på att mjölka sina produkter med merchandise, tidningar och andra produkter, vilket i och för sig är helt okej eftersom hans filmer ändå sitter ihop, men det här är ett felskär, så illa att jag önskar att jag inte hade sett det.

Sex 22-minuters avsnitt gjordes för ABC år 2000 varav blott två visades innan serien försvann. Mycket förstårligt för man ska vara ett rent religiöst Smith-fan om man ska tycka att det här är bra. Problemet är att det är beställt av och gjort för en vanlig, feg amerikansk tv-kanal. Alltså är replikerna helt befriade från Smiths vanliga vokabulär, vilket leder till en ganska mesig dialog. Det är inte så här vi vill höra Dante och Randal prata.

Nästa problem är att episoderna är tillskruvade precis som vilken annan animerad serie som helst, vilket också gör att "Clerks"-känslan går förlorad. I och för sig inser jag att det är oundvikligt beroende på formatet, men det blir lite för mycket lekstuga av det hela. Två av hörnpelarna - dialogen och det långsamma spelet - är borta, och då faller hela projektet samman.

Framgångsrika animerade serier som "The Simpsons", "Futurama" och "Family guy" har hela staber med författare som sitter och skriver manusen, och jag tror att "Clerks: Uncensored" skulle mått väldigt bra av om några etablerade författare inom formatet hade hoppat in och styrt upp det hela. Det otäcka är dock att en författare från "Seinfeld" varit med och utvecklat serien, utan att lyckas speciellt bra med det.

Animeringen är okej. Jag kan inte påstå att jag är helt såld på själva stilen som är lite annorlunda i sin kantighet, men å andra sidan kan inte en animerad serie - hur vältecknad den än må vara - klara sig utan bra storys.


EXTRAMATERIALET

Som brukligt med en Smith-DVD finns här kommentarspår till alla avsnitt. Då jag inte är speciellt förtjust i serien har jag inte lyssnat på alla men i ett avsnitt menar Smith att serien gjordes för de som brukade titta på animerade serier. En intressant tanke.

I övrigt finns det lite smått och gott. Några featuretter om stilen och karaktärsdesignen, animatics till alla avsnitt och lite trailersliknande snuttar.

Det finns också filmade introduktioner till alla avsnitt med Jay och Silent Bob.


TRE SAKER

1. "Uncensored" i titeln på DVD är lite omotiverat. Själva avsnitten är lika "censurerade" som de var när de visades.

2. Jag är kanske lite väl hård i min recension. Allt är inte kasst, en del saker är riktigt roliga och finurliga på sitt sätt, men i det stora hela var inte "Clerks: Uncensored" vad jag hade tänkt mig.

3. En animerad långfilm under namnet "Clerks: Sell out" påstås vara under planering. Förhoppningsvis har Smith och hans kompisar lärt sig av misstagen och gör rätt med den filmen, om de nu nödvändigtvis måste göra den.


ANDERS JAKOBSON (2001-02-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (19)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2001
Bolag: Miramax
Tema: Kevin Smith
Ljud: Dolby digital surround
Bild: 1.33:1
Extramaterial:
Introduction to each episode by Jay and Silent Bob, Animatics, Audio Commentary with executive producer Kevin Smith, Scott Mosier and Dave Mandel, supervising director Chris Bailey, and actors Brian O'Halloran, Jeff Anderson and Jason Mewes, Character Development Featurette, The Clerks Style Featurette, Super Bowl TV spot, Never-Before-Seen Episodes and Deleted Scenes, DVD ROM: Script/ storyboard synchronized viewer, character profiles and weblinks
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA