Fyra bröder mot tretton monster

FILMEN

De flesta minns säkert de muterade sköldpaddorna som hoppade runt och slogs som ninjas under 90-talet. Då kom det nämligen inte mindre än tre spelfilmer om de fyra bröderna Donatello, Leonardo, Michelangelo och Rafael.

Den nya filmen har man dock valt att animera och det ska vi vara ytterst tacksamma för. "TMNT - Teenage Mutant Ninja Turtles" känns nämligen väldigt fräsch och mer som en film i samma stil som "Free Jimmy" och "Monster House". Och det kan ju inte ses som något annat än ett steg framåt jämfört med 90-talets kostymfilmer.

Hur som helst, när vi kommer in i filmen har Leonardo, eller Leo som han kallas, flytt storstaden och tagit sin tillflykt till djungeln. Bröderna är dock kvar i staden men har inte mycket att göra.

Naturligtvis blir inte vilan lång för våra vänner utan snart dyker det upp onda figurer och ställer till problem. För lite drygt 3000 år sedan öppnade en stor krigare en portal in till en annan värld. Detta gjorde honom odödlig men förvandlade samtidigt hans generaler till stenstatyer och skickade in 13 monster till vår värld. Dessa monster har nu härjat här sedan dess. Nu är det dock dags för portalen att öppna sig igen och då har generalen bestämt sig för att skicka tillbaka monstren, bli dödlig och få slut på alltihopa.

Tyvärr vill hans generaler, som han nu lyckat bryta förtrollningen på, inte detsamma. De tycker att de efter 3000 år som statyer förtjänar att leva lite till. Det blir upp till sköldpaddorna att se till att de misslyckas och ordningen återställs. Leo återvänder till staden och tillsammans tar det sig an ondskan.

Animeringen av filmen har man lyckats väldigt bra med och den ser väldigt bra ut. Även handlingen funkar och jag måste återigen påpeka vilket bra beslut det var att inte spela in en film med utklädda skådespelare den här gången. Det kanske funkade på 90-talet men inte nu. "TMNT - Teenage Mutant Ninja Turtles" tar våra vänner in i 2000-talet


EXTRAMATERIALET

Filmen saknar extramaterial.


TRE SAKER

1. När jag ser filmen kan jag inte låta bli att tycka att sköldpaddorna påminner om noshörningar när de springer…

2. För de lite mindre finns det även ett svenskt ljudspår med för alla som klarar av att hänga med på engelska rekommenderar jag att se filmen med originalspråket påslaget.

3. Det ska bli kul att se om sköldpaddorna får samma genomslagskraft den här gången som under 90-talet. Det är redan så att man inte kan gå in i en leksaksaffär utan att se deras gröna ansikten överallt.


HANS-ÅKE LILJA (2007-10-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA