Jimmy, en knarkande elefant

FILMEN

Ta en elefant med knarkabstinens, fyra cirkusanställda, tre tuffingar ur samemaffian, ett gäng fulla jägare samt några djurrättsaktivister och ni har huvudpersonerna i norska filmen "Free Jimmy".

De fyra cirkusanställda leds av Roy Arnie (rösten görs av Woody Harrelson) vars dröm är att driva en egen cirkus. För att kunna göra det måste han ha knarket som finns gömt i elefanten Jimmy som jobbar på en rysk cirkus. Han anställer tre av sina kompisar för att hjälpa honom. Samtidigt är den samiska maffian efter Jimmy av samma anledning.

Och som om detta inte vore nog jagas Jimmy också av jägarna som egentligen är där för att jaga älg men tycker att Jimmy vore ett bättre byte när de ser honom komma farande över vidderna.

Dessutom försöker även ett gäng djurrättsaktivister befria Jimmy från cirkusen där de tycker att han missköts. Deras ledare Marius (rösten görs av Kyle MacLachlan) brinner verkligen för sin sak och är till och med beredd att dö för den…

Den enda som är på Jimmys sida är en ensam älg som på det ena sättet efter det andra försöker rädda livet på Jimmy. Han avgiftar honom till exempel från de tunga drogerna han fått på cirkusen. Frågan är bara om en enda älg kan stå emot alla dessa galningar som är ute efter Jimmy…

Vad gäller animeringen är jag inte helt nöjd. Jag tycker att karaktärerna ser alldeles för karikatyrlika ut. De har stora näsor, stora hakor och är allmänt kantigt ritade. Det är bra gjort men inte riktigt min stil. Det är dock väldigt kul att Norge får fram en sådan här film.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består framför allt av en bakom kulisserna-dokumentär där regissören Christopher Nielsen berättar hur inspelningen av filmen gick till. Tyvärr är det inte så mycket man får se utan det mesta får vi bara höra berättas om.

Dessutom får vi se lite animerade snuttar och en helt obegriplig scen som inte kom med i den färdiga filmen.

Det finns även kommentarspår till filmen.


TRE SAKER

1. Det varnas på väldigt många ställen (bland annat på själva skivan) för att detta inte är en barnfilm och efter att ha sett den kan jag inte annat än hålla med. Filmen innehåller sex, våld och spyende elefanter. Inget för barn med andra ord.

2. Om människorna i filmen ser lite för kantiga ut är Jimmy själv mycket bra gjord. Han har allt från trasiga öron till en knarkares hasande gång. Han ser väldigt rolig ut.

3. I bakomfilmen berättar Christopher Nielsen att han valde samer som filmens maffiosos eftersom han menade att ingen i verkligheten tror att samer är kapabla att begå brott.


HANS-ÅKE LILJA (2007-07-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Tema: Vårt grannland Norge
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Animatic, Trailer, Bakomfilm och Kommentarspår
RECENSERAT DENNA DAG (30/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA