Obehaglig och våldsam

FILMEN

Casey Affleck är duktig på att spela karaktärer som grubblar eller bär på olika saker som plågar dem, utan att egentligen anstränga sig så värst mycket. Det är något i hans minspel och lite nedtonade uttryck. Här spelar han en polis som dels har skelett i garderoben sedan tidigare och dels skaffar sig många nya under filmens gång.

Lou Ford är en sadist. Det är något som legat och grott sedan barndomen och något som han fått utlopp för i sitt privatliv. När han ska avvisa en prostituerad (Jessica Alba) från sin lilla hemstad bubblar sadisten i honom upp när det blir lite våldsamt mellan dem, men på bästa "kärlek börjar alltid med bråk"-manér utvecklar det hela sig till en het romans.

Saken är dock lite komplicerad. Den prostituerade har haft ihop det med hans barndomskompis Elmer Conway (Jay R. Ferguson) som i sin tur är son till stadens starke man Chester Conway (Ned Beatty) som Lou i sin tur har en gammal ost med sedan barndomen, och för att hämnas detta bestämmer han sig för att mörda både den prostituerade och Elmer och arrangera det så att det ser ut som de mördat varandra.

Sagt och gjort, men Lou blir ändå misstänkt för morden från olika håll och fler som kommer i hans väg får sätta livet till. Mördaren som finns inom Lou har väcks till liv.

Denna thriller, satt i 50-talets söder, är en både våldsam och obehaglig film. Det finns många scener med brutalt våld som nästan går över gränsen och det finns även starkt erotiskt laddade scener av det lite mer smärtsamma slaget... Karaktären Lou är mycket komplex och visar varken ånger eller några förlåtande egenskaper, vilket gör att det blir rätt svårt att få grepp om honom. Han är ingen Dexter Morgan direkt och egentligen är hela upplägget rätt tunt.

Jag gillar faktiskt inte filmen. Den är egentligen inte dålig, men den är jäkligt obehaglig på ett sätt som tar över hela filmupplevelsen. Att både Affleck och många andra skådespelare i filmen gör bra insatser hjälper mig dock inte att känna mig mindre smutsig när filmen gått klart.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Svenska Film i Väst och BOB Film Sweden AB är två av produktionsbolagen bakom filmen. Lite lätt oväntat.

2. Av alla andra stora skådespelare som krediteras tidigt i filmen har Bill Pullman absolut minst speltid. Han dyker upp när det är en kvart kvar ungefär och är med i kanske fem minuter, men jäklar anamma vilket intryck han gör!

3. Filmen bygger på en roman av Jim Thompson från 1952 och har filmats en gång tidigare, 1976.


ANDERS JAKOBSON (2010-12-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA