Låt slumpen avgöra…

FILMEN

Sex främlingar vaknar upp instängda i glasburar utan att veta var de är eller varför de är där. Snart ska det visa sig att de hålls fångna av den mystiske Jacob som har som filosofi att slumpen ska avgöra vad som händer här i livet. Det enda de sex har gemensamt är att de försökt tagit livet av sig precis innan de vaknade upp i glasburarna. Jacob tycker dock inte att de själva ska få avgöra om de ska dö eller leva. Det ska slumpen göra och därför utsätter han dem nu för den ena prövningen efter den andra. Det kan vara saker som att spela rysk roulett där en tärning får avgöra om det ska vara ett, två, tre, fyra, fem eller sex skott i pistolen.

"Die" som tydligen verkar kunna betyda både "Dö" och "Tärning" med tanke på hur ordet används i filmen har ett riktigt bra upplägg. Det är ett kul koncept att låta slumpen avgöra men tyvärr spårar det ut efter ett tag och får proportioner som gör att det inte känns lika kul längre. Tydligen är inte Jacob en ensam galning som påverkats av sin uppväxt utan det ligger mer bakom. Saker som gör att jag tycker det hela känns allt för överdrivet, vilket inte säger så lite med tanke på filmen i sig.

Hade man i stället hållit det på den enkla nivån att Jacob var galen skulle det funkat mycket bättre för i stort sett allt annat fungerar nämligen i filmen. Skådespelarna (med undantag för den kvinnliga polis som undersöker de underliga självmorden som sker) gör alla inblandade riktigt bra ifrån sig. Inget Oscarsmaterial, men det fungerar.

Specialeffekterna köper jag och lika så själva upplägget fram till att det spårar ur. Sammantaget blir "Die" en hyfsad film som till en början är riktigt bra, men som sen blir överdriven och lite trist. Trots detta är den ändå sevärd.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Något som känns lite underligt med filmen är att så få av de tillfångatagna sex gör motstånd.

2. Det är verkligen ingen brist på fantasi när Jacob ska hitta på sätt att pröva sina fångar.

3. Hela polishistorien skulle man kunnat stryka. Den känns mest jobbig.


HANS-ÅKE LILJA (2011-02-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (26/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA