Fräsch och fascinerande fantasyfilm

FILMEN

Upplägget för konstnären Dave McKeans långfilmsdebut (efter manus av ständige medarbetaren Neil Gaiman) - "MirrorMask" - påminner en hel del om Stephen King/Peter Straub-historien "The Talisman". Så här står det på baksidan av Region 3-exemplaret:

"'MirrorMask' is the story of Helena, who works for the family circus, and wishes – quite ironically – that she could run away and join real life. But such is not to be the case, as she finds herself on a strange journey into the Dark Lands, a fantastic landscape filled with giants, Monkeybirds and dangerous sphinxes. Helena searches for the MirrorMask, an object of enormous power that is her only hope of escaping the Dark Lands, waking the Queen of Light and returning home."

Men i själva verket är det inte så likt, men en fräsch och fascinerande fantasyfilm hur som helst. Dave McKean och Neil Gaiman är välbekanta namn i fantasyscenen och nu har deras färgsprakande världar kommit till liv.

Jag föll pladask för McKeans still när jag fick se hans konst och typografi på några skivomslag under 90-talet och ju mer jag fick se av hans verk desto mer förälskad blev jag i hans mycket personliga stil där fotografier, collage, målningar, skulpturer och rejäla doser Photoshop bidrar till det ena fantasifyllda verket efter det andra. Är det någon som kan skapa de där scenerna man bara ser i sina drömmar så är det Dave McKean.

Och nu finns hans stil förevigad på film, och övergången från papper till film är mycket lyckad. Redan innan Helena kommer över till The Dark Lands känner man igen McKeans världar. Att förlägga handlingen till en cirkus var genialiskt då både färgerna och personerna stämmer överens med McKeans redan etablerade stil, och väl i Dark Lands får han utlopp för allt han kan. Det blir magiskt och drömskt så det står härliga till.

Filmen har producerats av Jim Henson Company ("Mupparna") som tidigare släppt liknande fantasyfilmer som "Labyrinth" och "Dark Crystal". "MirrorMask" glider in i samma barn- och ungdomsinriktade äventyrsgenre, men även vi som är aningens äldre kan njuta av en fantasiladdad film. Trots både begränsad inspelningstid och budget har de lyckats mycket väl. Några effekter kunde kanske varit lite bättre, men i det stora hela passar vissa "plattare" effekter bra in i sammanhanget.


EXTRAMATERIALET

Det är ett ganska fint utbud av extramaterial på den här utgåvan (recensionen avser Region 3, men det är troligen samma på alla utgåvor). En av de mest spännande inslagen är McKean och Gaimans kommentarspår som jag ännu inte lyssnat på, men det kan nog var mycket lyssningsvärt.

Bland de dokumentära inslagen finns intervjuer med alla i betydande roller, och även representanter från produktionsbolagen Jim Henson Company som lovordar McKean, precis som vi andra - mannen är ju ett geni.

I en Q&A-sektion avslöjar han att idén till filmen kom – inte helt oväntat – från en mycket stark dröm han hade och tillsammans med Gaiman utvecklade de storyn och Gaiman skrev slutligen manuset. Kombinationen McKean/Gaiman är sällan fel.


TRE SAKER

1. Min favoritscen i filmen är den där två jättar svävar i luften. Tänk att ha den sekvensen som skärmsläckare, eller som någon sorts projektering på väggen i sovrummet...

2. Lustigt nog har filmen fått ganska märklig musik. Inte dålig, men ganska märklig och inte helt klockren i sammanhanget.

3. Extramaterialsinslaget "Day 16" är intressant ur många synvinklar. Dels är det alltid spännande med "time lapse"-filmer, men det är samtidigt förbluffande hur lite film det blir gjort på en dag. I alla fall just denna dag.


ANDERS JAKOBSON (2006-05-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 3
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 1.85 Anamorfisk Widescreen
Extramaterial:
Director and writer commentary, Interview with writer Neil Gaiman, Interview with director Dave McKean, Beginnings – the genesis of MirrorMask, Cast & crew interviews, Day 16 – time lapse video of one entire day of production, Flight of the monkeybirds, Giants development, Questions & answers, Poster and cover art gallery.
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA