Film i filmen av ofilmbar bok

FILMEN

Lite bakgrundshistoria till att börja med: Romanen "The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman" anses vara ofilmbar, mycket på grund att den hoppar mycket i handlingen. Huvudpersonen Tristram Shandy är bokens berättare, men när han ska berätta historien om sitt liv kommer han inte ens fram till sin egen födsel.

Har man då lyckats föra över denna ofilmbara roman till filmduken? Nej, "Tristram Shandy" är i själva verket en film om filmatiseringen av boken, där vi får vara med både i och bakom kulisserna om vartannat. Lite som i "Ulveson och Herngren".

Detta betyder att filmens huvudperson - komikern Steve Coogan, spelar sig själv (!) samt två roller i filmen i filmen - Tristram Shandy och hans far. Lite knepigt.

Formen på filmen är väldigt svår att få grepp om, och jag antar att det är en sorts passning till boken, men det tar alltså ett tag innan man fattar vad som egentligen händer.

Filmen har fått toppbetyg i både svensk och engelsk press. Citat som "Har inte skrattat så här mycket sedan 'Aristocrats'" trängs med "Ett storslaget flöde av underbart brittiskt trams" på omslaget, och mitt omdöme lutar mest åt det sista. Det är är typisk engelsk humor, men inte av det slaget där man skrattar sig fördärvad åt det, utan mer subtilt och lågmält. Inte alls lika direkt humor som det Steve Coogan sysslat med som figuren Alan Partridge.

En helt okej film.


EXTRAMATERIALET

Fattigt extramaterial - blott en trailer som varken gör till eller från i helhetsintrycket.

Dock, ska det tilläggas, i England är DVD:n fylld med godis såsom "Complete Tony Wilson interview with Steve Coogan", borttagna scener, förlängda scener, bakom kulisserna, kommentatorspår med Steve Coogan och Rob Brydon samt bilder från premiären. Lite lustigt att inget av detta följde med till den svenska releasen.

Ett tips för den som är sugen på den här filmen, som i England går under namnet "A cock and bull story".


TRE SAKER

1. Öppningsscenen där Steve och Rob sitter i sminket och försöker komma fram till en målande beskrivning av färgen på Robs tänder är riktigt rolig. Det slutar med "krogtak" som kulörnamn.

2. Gillian Anderson ska vara ett enormt fan av boken, om man få tro filmen, och gör två roller - som sig själv och som karaktären änkan Wadman. När hon får se den färdiga filmen och märker att änkan Wadman i princip klippts bort säger hon "var det allt?" och det är väl ungefär så man kan sammanfatta hennes del i filmen.

3. Shirley Henderson, som gör rollen som Susannah i filmen i filmen är i skrivandets stund 41 år gammal, men troligen den enda skådespelare som lika gärna kan misstas för 14 år, baserat på hennes rollfigur "Moaning Myrtle" i "Harry Potter"-filmerna.


ANDERS JAKOBSON (2006-11-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Atlantic
Ljud: Dolby Digital steroe
Bild: Anamorfisk widescreen 16:9, 1.77:1
Extramaterial:
Trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA