En satirisk mockumentär i flygmiljö

FILMEN

Jag tror att det är fler personer än jag som fastnat i någon av de brittiska flygplatsdokumentärserier som går på tv då och då. Till exempel kan jag tänka mig att Matt Lucas och David Walliams från "Little Britain" har gjort det, i och med att deras senaste serie "Come fly with me" är en parodi på just sådana serier.

Upplägget i en serie av det här slaget passar paret bra eftersom det är ett myller av karaktärer och Lucas/Walliams gillar ju att göra "gubbar". Eller "gummor" också för den delen - de spelar ju gärna alla kvinnoroller själva också. Här gör de alltså nästan alla roller i serien. Från flygbolagsägare till check-in-personal, från matförsäljare till piloter, från bagagesorterare till kunder. Ja, rubbet alltså.

I sex halvtimmesavsnitt får vi vara med på flygplatsen och i planen allt medan en vän kvinnoröst knyter ihop delarna. De flesta karaktärerna är återkommande, medan några bara är med i något enstaka avsnitt. Serien skildrar både lågprisbolagen och ett riktigt lyxbolag, och är kanske främst en satirisk pik till lågprisbolagen och deras sätt att skära i kvaliteten för att pressa priserna, samtidigt som de skjuter in dolda extrakostnader. Det vill säga det som vi sett bolag som Ryan Air och EasyJet göra i det verkliga livet.

Det är ganska kul. Ingen fullträff, men fullt sebart om man har sett någon av förlagorna. Lucas/Walliams faller ibland in i sitt gamla mönster där de ger ett och samma skämt till en karaktär som upprepas gång på gång. Det är inte lika tjatigt som i "Little Britain" ska jag dock säga.

Nu är det tydligen lite tveksamt om det blir en andra säsong eller inte. Enligt uppgift var den planerad men pausades och Walliams kommenterade med att serien "inte var så kul". För min del tycker jag det räcker med detta. Gå vidare till något annat.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Några kändisar medverkar med cameos. Bland annat David Schwimmer som åker fast i tullen med tveksamma DVD-filmer i väskan.

2. Serien mottogs inte så överdrivet bra i England och tittarsiffrorna sjönk drastiskt. Det pratades om att serien var rasistisk, vilket jag inte riktigt förstår. Det är några karaktärer som ska ha utländskt påbrå och är stereotyper, men inte mer överdrivna och uppenbart konstiga än de "vita" karaktärerna. Däremot finns det en immigrationsofficer som är en fullfjädrad rasist.

3. Ibland är är Lucas/Walliams maskerade till oigenkänning. Walliams karaktär Omar Baba, ägaren till lågprisbolaget FlyLo, är ett bra exempel på detta.


ANDERS JAKOBSON (2012-02-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA