Från normalt till katastrof 28 dagar

FILMEN

Allt börjar med att en grupp djurrättsaktivister befriar några apor från ett laboratorium där de utsätts för diverse texter och forskning. Den här gången ska det dock visa sig vara ett misstag. Aporna är nämligen smittade med ett virus som gör att de känner en otrolig vrede. När de sedan biter en av aktivisterna är spridningen av smittan oundviklig.

28 dagar senare vaknar Jim upp på ett sjukhus i London efter att ha legat i koma efter en olycka. Han förstår snart att något är fel då han verkar vara den enda människan i hela London. Snart springer han dock ihop med Selena som förklarar för honom vad som hänt och att han vad som än händer inte får bli biten av en av de smittade eller få deras blod i sig antingen via förtäring eller via blodet. Händer det har de 20 sekunder på sig att ha ihjäl den smittade innan de blir galna och går till anfall.

Jim och Selena slår sig senare samman med Frank och hans dotter Hannah. Tillsammans beger de sig till en destination där det enligt ett meddelande de hört ska finnas militär och även en lösning på smitta. Tillsammans beger de sig dit i en gammal Londontaxi. Väl på plats, efter en inte helt okomplicerad resa, hittar de mycket riktigt militären. Nu är frågan bara om det är tur eller otur att de hittar de dem…

"28 dagar senare" påminner rätt mycket om en zombiefilm när det gäller smittan, hur den sprider sig och hur de smittade reagerar. Skillnaden är att de här i "28 dagar senare" bara vill ha ihjäl folk medan zombies faktiskt gör det för att äta.

Alla skådespelare i filmen är för mig okända men gör ändå väldigt bra ifrån sig. Speciellt Cillian Murphy som Jim är väldigt bra. Han ser verkligen lidande ut och med all anledning. Den situationen han hamnar i borde inget behöva uppleva.

Det enda jag kanske skulle vilja ändra på är att Jim i slutet hamnar i en Ramboliknande roll som inte passar karaktären. Han är trots allt en chockad, skrämd liten man. När han sedan hamnar i denna Rambosituation blir det bara överdrivet. Annars är filmen riktigt bra… och otäck.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består dels av en dokumentär om filmen som är bra men kanske har lite för mycket information om riktiga katastrofer istället för filmen även om den handlar en hel del om det också.

Dessutom får vi borttagna scener och ett alternativt slut. Det alternativa slutet känns dock helt meningslöst då det i stort är samma som finns i filmen. Vi får dessutom ett bildgalleri, trailers, storyboards samt en musikvideo


TRE SAKER

1. Från början skulle Ewan McGregor spela Jim och jag kan bara konstatera att det var tur att han inte fick det. Filmen funkar mycket bättre med okända skådespelare än den gjort med kända.

2. Det finns en avsevärd skillnad mellan de smittade här och zombies. De smittade kan man döda utan att skjuta huvudet av dem, vilket ju är rätt praktiskt.

3. Det känns rätt fräscht att filmen utspelar sig i London och inte något stor amerikansk stad.


HANS-ÅKE LILJA (2003-06-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2003
Bolag: SF
Tema: Zombies
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Dokumentär med kommentatorspår av regissören Danny Boyle & Alex Garland, 8 borttagna scener med kommentarer, Alternativt slut, Musikvideo "Jacknife Lee", Stillbild- & Polaroidbildsgalleri och Animerad storyboard, Biotrailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA