Småtrist thriller som aldrig lyfter

FILMEN

Klassiska skräckinslag som det slutna rummet, stugan i skogen och en världsomfattande smitta samsas i denna engelska thriller. För att lappa ihop sitt äktenskap efter ett missfall åker Martin (Cillian Murphy) och Kate (Thandie Newton) till den minimala ön Blackholme där enbart huset Fairweather finns. Här bodde de för ett antal år sedan och hade en trevlig tid och det är förhoppningen om att lågan ska flamma upp igen som tagit dem dit på nytt. Martin är mycket nöjd, medan Kate har svårt att hitta glädjen. Barnet som aldrig blev var något hon längtade mer efter än Martin och såren är djupa och svidande.

När generatorn krånglar och snudd på exploderar i ansiktet på Martin tvingas de använda kommunikationsradion för att kontakta husets ägare som lovar att komma nästa dag för att ordna den. Men han kommer aldrig och i stället hittar paret en sårad ung man (Jamie Bell) på ön. Han är militärt klädd och när han kvicknar till berättar han att en allvarlig luftburen smitta sprider sig snabbt över världen och den enda chansen att klara sig är att hålla sig inomhus och försegla alla dörrar och fönster.

Martin och Kate litar på soldaten Jack, men i takt med att hans beteende blir allt mer märkligt blir de tveksamma. Talar han sanning eller är han en djupt störd människa som håller dem gisslan?

Egentligen kunde "Retreat" blivit en bra och spännande thriller men dessvärre blir den ganska trist och ointressant. Den har sina poänger med att paret är helt isolerade på en väldigt liten ö utan några egentliga möjligheter att ta sig därifrån per egen maskin och att deras egna förhållande är lite sargat gör att det blir personliga spänningar. Men detta hjälper inte filmen på vägen i någon större utsträckning och den lyfter liksom aldrig.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Cillian Murphy ersatte Jason Isaacs och Jamie Bell ersatte David Tennant, och med tanke på hur få roller det är i filmen kunde den sett helt annorlunda ut.

2. "Retreat" är regissören och manusförfattaren Carl Tibbetts hittills enda film.

3. David Frost, journalisten känd från "Frost/Nixon - The original Watergate interviews", är en av filmens producenter.


ANDERS JAKOBSON (2012-01-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (3/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA